h i r d e t é s

Tudta? A mesterséges adalékanyagok igazi veszélyei, trükkök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudta? A mesterséges adalékanyagok igazi veszélyei, trükkök

2016. augusztus 23. - 12:22
0 komment

 

Nagyon sok mesterséges adalékanyag még viszonylag új keletű, kevés információ áll rendelkezésre a hosszú távú mellékhatásokat illetően.

cleaneating.hu

  • Többet közülük más országokban különböző kockázatok miatt már betiltottak, de nálunk használható.
  • Többet közülük itthon már betiltottak, de néha felbukkannak külföldről importált termékekben.
  • Több esetben kizárólag állatkísérleteket végeztek, ahol esetenként rákkeltőként viselkedtek bizonyos mesterséges adalékanyagok, de emberen végzett kísérletek nem állnak rendelkezésre.
  • Az olyan élelmiszerek esetén, amelyek többféle különböző mesterséges adalékanyagot tartalmaznak (vagy ha többféle élelmiszert fogyasztunk egyszerre, amelyekben más-más mesterséges adalékanyagok vannak), nem lehet megbecsülni a mesterséges szerek egymásra gyakorolt hatását, az egymással lezajló reakciókat. Sok irodalmi adat szerint ebben rejlik ezeknek a vegyszereknek az igazi veszélye.

Itt is van csapda és trükközés az élelmiszeripar részéről?

Van bizony! Gyakran a gyártók nem az E-számmal tüntetik fel a mesterséges adalékanyagokat, hanem az irodalmi nevével. Így az összetevők listán csak felületesen átfutó vásárló nem feltétlenül fog rájönni, hogy az adott termék mesterséges adalékanyagokat is tartalmaz.

Figyeljen oda a furcsán, gyanúsan hangzó összetevőkre, vagy tájékozódjon alaposan a megfelelő szakirodalomban! Ha egészségesen akar élni, táplálkozni, akkor elkerülhetetlen, hogy kicsit belemélyedjen külön ebbe a témába. Keressen egy rövid könyvet, ami csak ezekről szól, vagy böngésszen az interneten, javasolt oldal például: E-számok és mellékhatásaik, Wikipedia.


 

h i r d e t é s