h i r d e t é s

Tudta? Mi történik szervezetünkkel és mit együnk idősebb éveinkben?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tudta? Mi történik szervezetünkkel és mit együnk idősebb éveinkben?

2016. augusztus 31. - 12:00
0 komment

Szervezetünk fiatalon, frissen tartására egyre több lehetőségünk adódik. 

A kép illusztráció! - Forrás: sikerado.hu

Egészséges életmóddal, ezen belül kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel várható élettartamunkat jelentősen növelhetjük. A kozmetikai ipar által előállított készítmények is csodákra képesek, az öregedési folyamatokat mégsem tudjuk megállítani. Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár 95-115 éves korig is élhetünk.

Az öregedési folyamatok által beindult változások 35-40 éves kor táján már észrevehetőek. Sok évtized alatt jelentős változás megy végbe az emberi szervezetben. Az anyagcsere folyamatok lassulnak, ezért csökken az energia igény.

Csökken az izmok és a bőr feszessége. Sorvadnak a rágóizmok, változik az ajkak helyzete, gyakran ezekhez nyelési nehézség is társul. A fogazat hiányossága gyakori probléma, ami a nem megfelelő rágás miatt többletmunkát ró az emésztőrendszerre. Az emésztőenzimek kisebb mennyiségben termelődnek, lassul a bélmozgás, romlik a tápanyagok hasznosulása. Összességében alacsonyabb lesz az emésztés és a felszívódás hatásfoka. Az energia szükséglet csökkenése mellett nagyobb tápanyag sűrűségű étrendet kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy a kisebb energiájú étrendnek is fedeznie kell a szervezet számára fontos összes tápanyagot. Ezen belül is kiemelkedően fontos a megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag ellátottság.

Kerülni kell az üres kalóriákat tartalmazó magas cukortartalmú ételeket, italokat, mérsékelni kell a zsiradékfogyasztást. A napi zsír bevitelt érdemes a napi össz energia 30 %-a alá csökkenteni, de 20% alá ne menjünk, mert akkor a zsírban oldódó vitaminok bevitele is hiányt szenved. Megfelelő fehérjebevitel és vas ellátottság érdekében jó minőségű fehérjeforrásokra van szükség (tej és tejtermékek, hús, hal, tojás).

Gyakori probléma a székrekedés, amit többek között a lassult bélmozgás vált ki. A rendszeres székelési ritmus kialakításához nélkülözhetetlen a rostbevitel növelése, amit gyümölcsök, zöldségek, főzelékek fogyasztásával érhetünk el. Minden nap ajánlott nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása, így a vitaminszükséglet is fedezhető. A gabonaipari termékekből is ajánlott a korpával dúsított vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékek előnyben részesítése a fehér lisztből készült pékáruk helyett. A magas rostbevitelhez megfelelő mennyiségű folyadék bevitelnek is társulnia kell.

A folyadékfogyasztásra azért is nagyon oda kell figyelni, mert idős korban csökken a szomjúságérzet. A folyadék háztartás felborulását a szervezet sokkal lassabb ütemben tudja helyreállítani, ezért egyenletes napi bevitelre van szükség. A naponta szükséges 1,5-2 litert érdemes több adagra elosztani, akár 1,5 - 2 óránként ihat egy pohárral. Szinte bármilyen folyadék megfelelő. Lázas állapot, hasmenés, hányás alkalmával akár duplájára is nőhet a folyadékszükséglet.

Az érzékszervek működése csökken, romlik az ízérzés, csökken az étvágy. Érdemes napi több kisebb étkezést beiktatni, hogy egyszerre ne terheljük túlzottan a z emésztőrendszert. Ha fáradékony, érdemes az étkezés időpontját a pihentebb időszakokra helyezni. Az ízérzés csökkenése miatt intenzíven ízesített ételeket készítsünk, ami ne a túlzott sózásban és csípős ízekben nyilvánuljon meg, hanem a különféle fűszernövények alkalmazásában. A magas sóbevitel idős korban sem ajánlott. Ha étvágytalan, ne tegyünk sok ételt egyszerre a tányérra.

A fentieket szem előtt tartva, figyeljünk oda megváltozott szervezetünkre, így komfortérzetünket és egészségünket is tovább megőrizhetjük.