h i r d e t é s

Tudta? Mik azok a vércsoportok?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudta? Mik azok a vércsoportok?

2017. június 27. - 11:27

 

Más sejtekhez hasonlóan, a vörösvérsejtek felszínén is vannak szövetazonosító jegyek.

Ezek határozzák meg az emberek vércsoportját. Az azonosító jegyek közül a legfontosabbak az AB0-vércsoportrendszerbe, illetve az Rh-vércsoportrendszerbe tartoznak. A vércsoportot meghatározó anyagok másik szervezetbe jutva antigénként viselkedhetnek, immunválaszt indíthatnak el. Ezért vércsoport-antigéneknek is nevezik őket. A vércsoportok ismerete nagyon fontos a vérátömlesztés szempontjából.

Az AB0-vércsoportrendszerben a vörösvérsejtek felszínén kétféle antigén, A és B fordulhat elő. Ezek jelenléte vagy hiánya összesen négyféle vércsoportot alakíthat ki. Az A-vércsoportú emberekben A-, a B-vércsoportúakban B-, az AB-vércsoportúakban A- és B-antigén található, míg a 0-vércsoportúakban nincs ilyen antigén. Az AB0-vércsoportrendszer érdekessége, hogy a vérplazmában veleszületetten ellenanyagok találhatók a hiányzó vércsoport-antigénekkel szemben.

Vércsoportok az AB0-vércsoportrendszerben

Az Rh-vércsoportrendszerben az emberek vércsoportja kétféle lehet. Az Rh-pozitív emberek vörösvérsejtjein megtalálható a D-antigén, más néven Rh-faktor, míg az Rh-negatív vércsoportúakban nincs ilyen antigén. Ebben a vércsoportrendszerben nem találhatók veleszületetten antitestek (anti-D) a vérplazmában.

Az A Rh-pozitív és az A Rh-negatív vércsoportú vörösvérsejtek

A szülés, illetve a terhesség-megszakítás során magzati sejtek kerülnek az anyai szervezetbe. Ha az anya Rh-negatív, a magzat pedig Rh-pozitív vércsoportú, akkor a magzati sejteken található Rh-faktor (D-antigén) az anyai szervezetben immunválaszt alakíthat ki. Az immunválasz eredményeként az anya vérében anti-D antitestek képződnek, és kialakulnak a memóriasejtek is. A következő terhesség alkalmával az anyai szervezetből a méhlepényen keresztül az ellenanyagok bejuthatnak a magzatba, és kicsaphatják annak Rh-pozitív vörösvérsejtjeit – feltéve, ha a fejlődő magzat Rh-pozitív vércsoportú. Ez az Rh-összeférhetetlenség.

Magyarországon az Rh-negatív nők a szülést, illetve terhesség-megszakítást követően anti-D antitestet tartalmazó injekciót kapnak (passzív immunizálás). Ez megakadályozza az immunválasz, és ezzel az Rh-összeférhetetlenség kialakulását a következő terhesség alkalmával.

 

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu


 

h i r d e t é s