h i r d e t é s

Tudta? Súlyos betegséget jelezhet a lábszárfájdalom

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudta? Súlyos betegséget jelezhet a lábszárfájdalom

2017. május 23. - 10:43

 

A járás közben jelentkező lábszárgörcs, lábszárfájdalom oka az alsó végtag nem megfelelő vérellátása. Ez a fájdalom akár annyira erős is lehet, hogy a lépés is nehezünkre esik, bicegni kezdünk, vagy meg is kell állnunk. Időnként súlyos betegséget is jelezhet ez a tünet.

A kép illusztráció! - Forrás: egeszsegtukor.hu

A járás közben jelentkező fájdalmas lábszárgörcs hátterében igen súlyos betegségek is állhatnak, ezek közül a leggyakoribb a perifériás érbetegség, melynél a vérerek "megkeményednek", elveszítik a rugalmasságukat, a falaikra úgynevezett plakkok gyűlnek fel. Ezek a koleszterinből álló plakkok elzárják a vér útját, így az nem tud rendesen áramolni. Mikor járunk, az izomsejtek több oxigént igényelnek, de az érszűkület miatt a vér nem tud ezekhez eljutni, ennek eredménye a lábszárgörcs és a fájdalom. Emiatt van az is, hogy pihenéskor általában elmúlik a fájdalom, majd ha újra elindulunk, visszatér.

A perifériás érbetegség leggyakoribb tünete a lábszárgörcs, a plakkok ugyanis a szívtől legmesszebb található erekben kezdenek kialakulni, de másutt is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, például a comb is görcsölhet, húzódhat, sőt a lágyék környéke is (a férfiaknál pedig merevedési zavar is kísérheti a fájdalmakat).

Megmenthetjük a szívünket

A szívbetegségek három fő csoportba oszthatók: veleszületett szívhibák, gyulladásos szívbetegségek, valamint a koszorúerek megbetegedéséből fakadó szívbetegségek. Utóbbiak megelőzhetők.

A lábszárfájdalom és -görcs mindenképpen jó jelzője lehet annak, hogy a vérereink nincsenek a legjobb állapotban, illetve, hogy a szervezetünkben megindult a plakk-képződés. Erre azért kell különösen figyelni, mert amennyiben az érszűkület például a szív vagy az agy vérellátásában szerepet játszó ereket érinti, az rendkívül súlyos, akár halálos következményekhez is vezethet. A perifériás érbetegeség (és egyéb kardiovaszkuláris problémák) kialakulásának rizikóját növeli a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint.

Az érszűkület pontos helyét ultrahang, komputertomográf (CT) vagy mágneses angiográfia segítségével határozzák meg. Ezekre a vizsgálatokra különösen akkor lehet szükség, ha a betegség már előrehaladottabb állapotban van, mert akkor a gyógyszeres kezelés helyett műtéti megoldást javasolhat a szakorvos.

Mint minden betegséget, ezt is érdemesebb megelőzni, mint a kezeléstől várni a teljes gyógyulást. A dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás, az egészséges étrend, a súlyfelesleg leadása, és a krónikus betegségek, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás kezelése egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a lábainkban is egészségesek maradjanak a vérerek.

 

Forrás: Házipatika


 

h i r d e t é s