h i r d e t é s

Tüzes trónus

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tüzes trónus

2022. január 27. - 10:28

 

Egy barátom ajánlotta, hát kénytelen voltam elolvasni az Indexben Puzsér Róbert írását*.

Holott se a finomhangolással átfordított Index, se a szerző nem szerepel az olvasmányaim közt. Nem csalódtam!

Puzsér, aki '19-ben, áldásos tevékenységével végső soron Tarlós kampányát erősítette, most sem tagadja meg magát.
Részigazságokkal, politikai naivitással terhelt mondanivalója leginkább a lehangolást szolgálja, és a maga módján Orbán litográfiáját színezi.

Hogy aszongya: a kampányról. Az ellenzéki óriásplakátok ugyanúgy a határkerítésről, a rezsicsökkentésről, a családtámogatásról szólnak, mint a kormányéi! Orbánizmusról Orbán nélkül!
Holott új víziókra lenne szükség!
Nincs kormányprogram! Orbán a Gyurcsány-kormányok működésére hivatkozik, és ez elég is a választók elrettentésére.

Hát kérem!

Én sem értek egyet a határkerítéssel, álságosnak, hazugnak és kártékonynak tartom a rezsicsökkentést, és a jobb módúakra koncentrálónak, a szegényeket az út szélén hagyónak, magyarán aljasnak a kormány családtámogatási rendszerét!

Így gondolom. És rajtam kívül még jó néhányan! Csak nem elegen!

Tudomásul kell venni, hogy a határkerítés az Orbán által beszaratott lakosság túlnyomó többsége (benne sok ellenzéki) szerint szükséges!

Mellesleg, bár undorodom tőle, magam se látom, hogyan lehetne pillanatnyilag mellőzni!
És nem a határkerítés a lényeg! Hanem az, hogy az emberiességi normáknak megfelelő kereteket kell biztosítani ahhoz, hogy politikai menekültek legálisan,a határátkelő helyeken átléphessék a magyar határt és ellenőrzésük után (melynek idejére tisztességes ellátásban kell részesülniük) tovább mehessenek befogadó országba.
Ha van még ilyen. (Mert Orbán csak azt műveli kezdettől nyíltan, amit szerte a világon először fölháborodva titokban irigyeltek, aztán egyre inkább átvettek – tisztelet a kivételnek).
Vagy azok, akiknek a magyar gazdaság, egészségügy hasznát vehetné, maradhassanak.
A rezsicsökkentés nevű hazugságot a lakosság túlnyomó többsége beszopta, a családtámogatás orbánista-novákista szélhámosságával együtt.

Minden elvi egyetértésem mellett: mesélje már el Puzsér úr, hogyan lehet eredményesen kampányolni a lakosság döntő többségének megfelelő intézkedések ellen? Különösen, hogy tizenegy év nem volt elég a meggyőzésükre!

Magyarán itt a praktikumnak előznie kell az éteri tisztaságot (aminek mibenlétéről Puzsér egy szót sem ejt egyébként)!

Kormányprogram. Hát az nincs! Csak nyomokban.
Magam is többször hangot adtam ennek a hiátusnak. És elnézve a frissen kinevezett szakpolitikusok listáját (gondolom egy árnyékkormány előképe) egyáltalán nem vagyok nyugodt: a kulcsfontosságú gazdasági-, pénzügyi-, banki- és adórendszert illető névsor egy hajdani MDF rémképét idézi elém.

Úgy tűnik ezeken a szakterületeken, továbbá az alkotmányozás (és a másodlagos fontosságú külpolitika) terén Márki-Zay emberei kaptak elsőbbséget, és gyanítom, hogy ez a kialakítandó politikára is igaz lesz!

Az pedig nagy baj! Úgy látszik, ez volt az ára, hogy Márki-Zay nem kap frakciót.

Hát, Puzsér uram, ez a probléma! Nem az, hogy nincs egyelőre világos kormányprogram. Arra még lenne idő. Csak hát, ezekkel az emberekkel nincs mi jót várni tőle! Egy jobboldali gazdaság- és pénzügypolitika, avult stratégiákkal.

Mi lesz veled, szociálpolitika, egészségügy, oktatásügy?

Ami a kormányzati tapasztalatot, illetve a Gyurcsány-kormányok működését illeti, Orbánék mantrájával szemben, a Gyurcsány-kormányok rengeteg hibát elkövetve, a pénzügyi világválsággal a nyakukon (szemben az Orbánt támogató általános gazdasági fellendülés éveivel és az euró-ezermilliárdokkal, melyekből Gyurcsány idején nem részesültünk), ma már összehasonlításban a legfontosabb mutatók többségében jobban állnak, mint Orbán.
Államadósság, a lakosság eladósodása, létminimum, szociális, egészségügyi ellátó rendszer állapota, oktatásügy és a rájuk fordított állami források, korrupció, infláció és a többi.

Na, ezt valóban hirdetni kellene, az óriásplakátokon is, egyszerű számokkal!
Ez legalább egy javaslat.
Mert Puzsérnek ötletei nincsenek. Csak bírál. Elvi magasságokból, gyakorlati haszon nélkül. És roppantul alkalmatosan, megfeleltetve a kormány szájából hangzó écáknak, az ellenzék alkalmatlanságáról.

Hogy valóban alkalmatlanok-e? Az majd kiderül, ha győzünk. Ha győzünk.
Mindenesetre, ha a baloldalt lenyomják, egy jobboldali kormány is a kisebbik rossz lesz/lenne Orbánhoz képest. Még Márki-Zay miniszterelnökségével együtt is. Ami nagy szó!

Izraelben a szivárványos koalíció véghez vitte: működőképes a kormány, holott sokan két hónapot se adtak neki. Elvi kérdésekkel nem foglalkoznak. Működtetik az országot.

Nálunk nehezebb a helyzet, mert Netanjáhú nem tudta annyira szétverni a demokratikus intézményrendszert, nem betonozta be a portásig az embereit és nem nullázta le az államkincstárat. De hát, nekünk ez jutott.

 

(* a hivatkozott cikk: https://index.hu/velemeny/2022/01/26/vajon-mit-tervez-az-ellenzek-magyarorszaggal-/)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s