h i r d e t é s


Új honfoglalás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Új honfoglalás

2017. augusztus 08. - 08:40

 

Paul Lendvai, tizenhetedik könyve, az "Új honfoglalás "tavaly jelent meg. Az írás eleje a rendszerváltás utáni magyar történelem rövid áttekintése.

Forrás: 444.hu

Ezt követően elsősorban a Fidesz - korszakkal, azon belül is mindenekelőtt Orbán Viktor életrajzával, személyiségével, politikájával, s a világképével foglalkozik.

Mintegy nyolc hónappal a választások előtt, talán nem haszontalan, néhány jellemző idézettel a munkára, és a főszereplőjére a figyelmet felhívni.

Paul Lendvai kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, miképpen lehetett a hosszú hajú, szakállas lázadóból, az ország teljhatalmú ura. Hogy vált az egykori demokrata, autoriter vezetővé.

Megpróbálok szemezgetni a legjellemzőbbnek gondolt részekből:

"Egyre komolyabb formát öltött az a baráti társaság, ahova jártunk. Már hogy szellemileg. És ott bizony voltak olyan fiúk, akik máshonnan jöttek. Én gyakorlatilag kulturálatlan, tehát.(......)ahonnan én jöttem, annak a miliőnek nincsen semmiféle speciális kulturális tradíciója."

/Orbán Viktor, videó interjújából részlet, 1988-ból/

"Határozott embernek vagyok elkönyvelve, szeretem a racionális érvelést és azt a politikát, amelynek a határozottság szintén nagyon fontos eleme. Alkalmat ad erre a mentalitásom is, abban az értelemben, hogy származásomat tekintve én nem egy huszadik generációs kifinomult értelmiségi vagyok, és ez stílusjegyeket is magával hoz: van bennem talán valami alulról jött nyerseség."

/Mozgó Világ interjú, 1993/

"Az én gondolkodásomban a baloldallal való együttműködés lehetősége nincs benne. Ha tehát az a kérdés, hogy Fidesz merre találja meg a szövetségeseit, akkor az a válaszom, hogy a Fidesznek a tőle jobbra álló erőkkel kell keresnie az együttműködést."

/Orbán Viktor, 1995 áprilisában/

"Tudjuk azt, hogy akiben van hit, remény és szeretet, annak a nehézség is a javára válik. Tudjuk azt is, és ezt biztosan tudjuk, hogy csak a hitét vesztett embert lehet legyőzni."

/2202. április 21, Millenáris Parkban mondott Orbán beszéd, egy részlete/

"(...) persze a törvények korlátozzák az embert, a parlament korlátozza az embert, a hatalom meg van osztva, de azért mégiscsak hatalom--mi az utolsó, a végső korlátja amiről beszéltünk? Ezért mondtam, amit mondtam: a végső korlát nem más, mint az istenfélelem."

/Népszabadság, 2006. december 21, Orbán adventi beszéde, Kaposváron./

"Mire beköszönt a tél, már nem jobb-és baloldal fog vitázni egymással, hanem egy elkeseredett és ingerült ország áll majd szemben illegitim kormányával."

/részlet, Orbánnak a Magyar Nemzetben, 2006. szeptember 9-én megjelent írásából/

"A kétharmados törvények körét csak a gazdasági jogszabályok területén kívánom bővíteni. És nem titkolom, hogy e téren meg szeretném kötni a következő kormány kezét. Sőt, nemcsak a következőét, de a következő tíz kormány kezét is."

/a miniszterelnök interjúja az osztrák Kronen Zeitungnak, 2011. június 10/

" A világban van egy táncrend a diplomáciában. Ezt a táncot, ezt a pávatáncot úgy kell előadnunk, mintha egyébként barátkozni szeretnénk. (..)Majd a hét javaslatból kettő-háromra, amit úgyis megcsináltunk már, csak ők nem vették észre, rábólintunk, a maradék kettőre pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadtuk."

/részlet Orbán, két Fidesz közeli alapítvány rendezvényén, 2012. május 31-én elhangzott beszédéből/

"Ez egy csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan. Ha kinn állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy ezt a hármat le kell kaszabolni. Nincs mese. Ezt kibírni egy adottság, nem megtanulható."

/a Bibó- kollégium hallgatói előtt 2015, márciusában elhangzottak egy részlete/

Nyolc hónappal a választások előtt talán itt kell befejeznem. A záró részletben minden benne van, ami napjaink Orbán Viktorát jellemzi. Olyan kampányra számíthatunk, amilyet még ez az ország nem élt át. A Fidesz mindent bevet a politikai és gazdasági hatalma megőrzéséért. Már tárazzák a "lőszereket", tüzelni fognak mindenkire, aki megakadályozhatja az újabb győzelmüket. A pártot, közpénzből szolgáló média beteríti az országot. A demokratikus ellenzék pártjai még mindig egymással vannak elfoglalva. Nincs sok idő, hogy a cicaharcot befejezzék. A Fidesz jövő évi esetleges győzelme, valószínűleg több párt "koporsóján" már az utolsó szög lesz.

Kicsit messzire jutottam a könyvajánlótól. Bízom abban, talán sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy - ha még nem tették meg--a kezükbe vegyék, Paul Lendvai könyvét. Megéri.

Címkék: 


h i r d e t é s

betöltés..

;