h i r d e t é s

Új információkat jelentett be az operatív törzs az orosz vakcináról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Új információkat jelentett be az operatív törzs az orosz vakcináról

2021. január 22. - 12:32

 

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján szólt arról is, van-e dublőre, és kiderült, melyik vakcinával olthatók a kismamák.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Reggel 6 órakor a miniszterelnök jelenlétében ülésezett az operatív törzs, kevéssel később pedig Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz egészségügyi miniszterrel közös online sajtótájékoztatóján közölte, több lépésben, jelentős számú Szputnyik V vakcina érkezhet Magyarországra azok után, hogy Magyarország gyógyszerhatósága engedélyezte a vakcinák bevetését.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztató elején elmondta, 181 személlyel olyan emberrel intézkedtek az elmúlt napon, akik nem figyeltek a maszkügyi előírásokra, számuk eddig összesen már 20 ezer fölött jár ősz óta.

387 ember nem tartotta be a kijárási korlátozást az elmúlt napon, az ő összesített számuk 28 032.

A korridorokon 63 rendőri intézkedés történt csütörtökön, ennyien szegték meg a tranzitálási szabályokat.

8596 karanténellenőrzés történt az elmúlt napon, mobilon 1850 fő ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványadatokkal kezdett.

Örvendetesnek nevezte az aktív fertőzöttek számának csökkenését, s kiemelte azt is, hogy 4000 alatt van már a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is.

"A számok csökkennek, de a járvány zajlik, ezért a korlátozó intézkedéseket indokolt fenntartani. Látjuk, hogy a halottak száma hetek óta 100 körül mozog, volt közöttük egy 51 éves személy is, a legidősebb 99 éves volt" - folytatta.

Bejelentette, 5815 fő már a második védőoltását is megkapta, az ő védettségük - és mindenki másé is - a második oltást követő 7-10 napon alakul ki.

Nyomatékosította, a már beoltottaknak is minden óvintézkedést be kell tartaniuk.

Kedvező tendenciát jelentett a szennyvízből vett minták alapján is, annak ellenére, hogy más országban megkezdődött a harmadik hullám.

Győrben, Pécsett és Szombethelyen kell nagyon vigyázni, ezeken a helyeken most is emelkedőben van a vírus örökítőanyagának megtalálhatósága.

Kiemelte, hogy az OGYÉI mint gyógyszerhatóság alapos tájékozódást követően mondott igent az orosz vakcinára, a gyártás helyszínén is kutakodhatott.

"Vektorvakcináról beszélünk, ez azt jelenti, hogy egy ártalmatlan vírus - amely már szaporodásra nem - segítségével visszük be a szervezetbe azt az üzenetet, hogy termelődjön úgynevezett tüskefehérje, amely ellen a szervezet ellenanyagokat termel. Két oltást kell beadni, 21 nap eltéréssel, a két vakcina nem egyforma" - ecsetelte Müller Cecília. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s