h i r d e t é s

Új szintre lépett az IBM a csipgyártásban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Új szintre lépett az IBM a csipgyártásban

2015. július 09. - 11:30
0 komment

 

A félvezető csipek kutatásának szakértője, az IBM évtizedeken át dolgozott azon, hogy a mikrocsipeket joggal hívhassák így. 

A miniatürizálási kísérletek dollármilliárdokat emésztettek fel, de a kutatás nem volt hiábavaló: mostanra elkészültek a világ első, 7 nanométeres tranzisztorokat tartalmazó processzorával

7 nanométer: egy milliméter hétmilliomod része. Ez 1400-szor vékonyabb egy szál emberi hajnál. A méret csökkenésével pedig nő a sebesség és a csipek bonyolultsága.

George Moore, az Intel kutatója 1965-ben azt jósolta, hogy a mikrocsipeken lévő tranzisztorok száma kétévente meg fog duplázódni – ez a Moore-törvény. Bár ez inkább irányelv, az IBM, úgy tűnik, tartja magát hozzá. Az új fejlesztésnek természetesen nem csak az volt az értelme, hogy megmutassák, meg tudják csinálni: egyszerűen gondolnak a jövőre. Az új technológiával készült csipeket a villámgyors számítógépektől kezdve a milliószám burjánzó okos eszközökig szinte mindenhez fel lehet használni.

Az áttörés egy hárommilliárd dolláros kutatási projektnek köszönhető. Az IBM örömét legfeljebb az árnyékolhatja be, hogy tavaly megállapodtak a GlobalFoundriesszel, hogy eladják nekik a csipgyártó részlegüket; a megállapodást a múlt héten véglegesítették. Az IBM szerint a csipeket továbbra is ők fogják tervezni és fejleszteni, a GF csupán a gyártást végzi.

 

index.hu (Címlap: A kép illusztráció! - Forrás: business-technology.co.uk)

Posted by SEJT on 2015. július 9.

 

h i r d e t é s