h i r d e t é s

Új választási végeredménnyel állt elő egy szavazós-weboldal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Új választási végeredménnyel állt elő egy szavazós-weboldal

2018. április 03. - 11:46

 

Már több mint 110 ezer szavazat érkezett arra az új online közvélemény-kutató oldalra, amely az offline kérdezősködés helyett a technológia erejében hisz, így próbálnak minél pontosabb, valós idejű adatokat mutatni a jelenlegi közállapotokról.

Forrás: pollo.hu / hvg.hu

Pollo.hu elindításának célja, hogy az alacsonyabb mintavétellel rendelkező személyes és telefonos kutatások mellett egy szélesebb körben végzett, valós idejű felmérés publikusan elérhető legyen a választópolgárok számára. Éppen ezért kizárólag az internetben gondolkodnak – a most sokakat foglalkoztató politika mellett terveik szerint később más témákban is. - írja a hvg.hu

A webes technológiának nem csak az az előnye, hogy ilyen, hatalmas méretű mintát tudnak begyűjteni, hanem például az is, hogy az adatok és azok forrása is igen jól beazonosítható, így szükség esetén gyorsan lehet változtatni az adatelemzés mikéntjén. Azóta ez megtörtént a Pollónál. Mivel a szavazás alapvetően a Facebookon keresztül érkező szavazók véleményét tükrözi, ezért a nyers adatokat nagymértékben befolyásolja, hogy a felmérés kikhez jut el, és közülük kik döntenek úgy, hogy kitöltik. Éppen ezért vezették be a becsült súlyozást, ami a Facebookon történő megosztások pártszimpátia szerinti besorolásának kiegyenlítését szolgálja. Ahogy az üzemeltetők fogalmaznak:

Mivel Fidesz–KDNP-közeli nyilvános csoportokban és oldalakon sehol nem osztották meg a felmérésünket, ezért itt magasabb szorzót alkalmaztunk, míg nagyszámú Jobbik-támogató Facebook-oldalon közzétették (többek közt országgyűlési képviselőik is), így itt egy alacsony szorzót használunk. A többi párt esetében ugyanígy jártunk el, és az egyéb opciókat is hasonló elv alapján súlyozzuk.

A Pollo csapata folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy hol osztják meg a felmérést, és azt ígérik, ennek alapján szükség esetén korrigálnak az alkalmazott szorzókon.

Vasárnap sok más mellett az is kiderül majd, hogy egy ilyen, webes alapú közvélemény-kutató mennyivel pontosabb vagy éppen pontatlanabb eredmény becslésére képes, mint a választási eredmények előrejelzésében sokszor elbukó, hagyományos elemzőcégek.

Ön is leadhatja online szavazatát, a Pollo oldalán. Az egy IP-címről érkező szavazatok közül kizárólag az utolsót veszik figyelembe. Ennek természetes velejárója azonban, hogy így egy háztartásból (vagy vállalati hálózatból) is csak egy szavazat számít. Ez kiküszöbölhető, ha a szavazat nem az otthoni/céges interneten keresztül, hanem mobilinternetes hozzáféréssel kerül leadásra, ilyenkor ugyanis eltérő IP-címmel regisztrálják a szavazatot. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s