h i r d e t é s

Újabb tűzvésszel fenyeget a hőség Ausztráliában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb tűzvésszel fenyeget a hőség Ausztráliában

2021. január 25. - 15:44

 

Az Ausztrália délkeleti részén végigsöprő hőhullám miatt számos nagyvárosban jócskán megemelkedett a hőmérséklet, ami fokozza az újabb bozóttüzek kialakulásának veszélyét – írja a BBC.

Forrás: adelaidenow.com.au

Az ausztrál hatóságok hétfőn figyelmeztetést adtak ki Dél-Ausztrália állam egészére vonatkozólag az Adelaide közelében égő bozóttüzek miatt, míg a szomszédos Victoria államban szintén rendkívül magas kockázata van egy újabb tűzvész kialakulásának. Utóbbi fővárosában, Melbourne-ben hétfő reggel 30 °C-ot mértek, az előrejelzések szerint azonban a hőmérséklet itt akár a 40 °C-ot is elérheti.

Sydney-ben az egymást követő harmadik napon mértek 30 °C feletti hőmérsékletet, ami szintén aggodalomra ad okot.

Az egészségügyi tisztviselők arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthon és kerüljék a fizikai aktivitást, illetve a füst belélegzését a bozóttüzek közelében. A lakosság egy részét persze mindez nem érdekli; a hétvégén is rengetegen özönlöttek a strandokra.

Adelaide környékén elkeserítő a helyzet

Adelaide-ben eddig több mint 2500 hektár égett le, a tűz ráadásul vélhetően több házat is elemésztett, de személyi sérülés nem történt – közölte a tűzoltóság.

A füst takaróként terül el a város felett, sokan ezért maszkot viselnek az utcán. Az alábbi felvételek magukért beszélnek:

A múlt péntek óta tartó hőség miatt a hatóságok eddig Dél-Ausztrália, Victoria, Új-Dél-Wales, Tasmania és Queensland államokra adtak ki figyelmeztetést. A kánikula várhatóan a hét közepéig fog tartani. (kitekinto.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s