h i r d e t é s

Újabb Viking-hajó szenvedett balesetet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb Viking-hajó szenvedett balesetet

2019. június 07. - 05:19

 

Két hónapon belül ez a harmadik baleset

Fotó: Ammer / Forrás: donaukurier.de

Reidenburg közelében, a Majna-Duna-csatornán, a Viking Cruises társaság egyik hajója nekiment a lezárt zsilipkapunak, és azt most nem lehet rendesen bezárni. A balesetben senki sem sérült meg.

A zsilipnél a hajózási csatorna 12 méter széles, az áthaladó hajó pedig 11,6 méteres volt, magyarán mindkét oldalán csak 20-20 centiméter szabad hely maradt. Ez persze nem kéne, hogy balesetet eredményezzen, elvégre ilyen méretű hajók rendszeresen áthajóznak ezen a csatornán. - írja az Index

Jelenleg nem tudni, hogy mekkora kár érte a zsiliprendszert, de az első felmérések alapján akár három hét is eltelhet, amíg újra hajózhatóvá nem teszik az átjárót. Először valószínűleg egy ideiglenes megoldást építenek ki, amivel gyorsabban helyreállítható a forgalom.

A gyorsaság fontos, mert ez egy rendkívül forgalmas nemzetközi hajózási útvonal, és már most több hajó lehorgonyzott a kapunál az átjutásra várva. (CruisetricksDonauKurier)

Egy másik Viking hajó április elsején ütközött neki egy olajszállító tankernek. Amikor a terneuzeni zsilipbe kanyarodott a Viking Idun többszöri rádiós figyelmeztetés ellenére sem vette figyelembe a tankerhajót és egyenesen neki kanyarodott, ezzel veszélybe sodorva a fedélzeten utazó 171 utasát! A kapitány elmondta azt is, hogy a hajóknál nem ritka a meghibásodás, hiába újak.

A budapesti balesetnél sem kommunikált a Viking kapitánya

Kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, sőt a Viking Sigyn hangjelzést sem adott, amivel figyelmeztethette volna a környezetében hajózókat.

Nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd, ezt mondta a Tényeknek Tolnay Zoltán egy másik hajó kapitány aki akkor a közelben hajózott.


 

h i r d e t é s