h i r d e t é s

Újra bíróság elé áll az elsőfokon 4,5 év börtönre ítélt pécsváradi polgármester

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újra bíróság elé áll az elsőfokon 4,5 év börtönre ítélt pécsváradi polgármester

2022. május 11. - 15:44

 

A vád szerint a városvezető és társai több mint 700 millió forintos kárt okoztak uniós és állami mezőgazdasági támogatások jogtalan lehívásával, valamint fiktív számlák kibocsátásával.

Zádori János, Pécsvárad polgármestere - Forrás: Füri Ferenc/Facebook

A Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte és a Szekszárdi Törvényszék a Pécsvárad polgármestere és öt társa ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 2021 júniusában meghozott ítéletét, az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította – derült ki a bírósági portálon kedden ismertetett, másodfokon meghozott döntésből. Zádori Jánost, aki 2014 óta független polgármestere a Baranya megyei városnak, korábban négy és fél év börtönre, valamint több mint 239 millió forint vagyonelkobzásra ítélték bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalás miatt. Továbbá a börtönbüntetés mellett Zádorit 20 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta és 6 évre eltiltotta gazdasági szervezetek vezetésétől.

Az elsőfokon megállapított tényállás szerint a vádlottak, különböző gazdasági társaságok képviselőiként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztésével, állattartó telepek – konkrétan egy tojótyúktelep – korszerűsítése, illetve technológiai berendezések korszerűsítése jogcímén jogtalanul igényeltek és hívtak le európai uniós és állami támogatásokat. Ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okoztak, s a vádlottak emellett fiktív számlák kibocsátásával a költségvetésnek is 10,8 milliós vagyoni hátrányt okoztak.

A most hatályon kívül helyezett ítélettel a polgármesterrel együtt három vádlottat ítélt szabadságvesztésre, míg további hármat felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre. Az akkori döntés ellen az ügyészség, valamint a vádlottak és védőik is fellebbezést jelentettek be. A nem jogerős ítéletre a polgármester akkor Facebook-oldalán reagált, s „az egész ceremóniát komolytalannak” nevezte, s azzal nyugtatta a helybélieket, hogy „nem megyek börtönbe egyelőre, és nem is szeretnék”. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s