h i r d e t é s

Újraépítik a Titanicot Kínában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Újraépítik a Titanicot Kínában

2021. május 17. - 17:18

 

Az eredeti Titanicot fémevő baktériumok pusztíthatják el nemsokára, de már készül az új verzió. A teljes méretű replikát nem fenyegeti majd a süllyedés veszélye, mivel sosem fog útra kelni.

A 2021. április 27-én készült légifotón látható a Titanic hajó egyelőre készülő mása a kínai délnyugati Szecsuán tartományban, Daying megyében. - Fotó: AFP / scmp.com

Egy vasárnap a Channel 4-én bemutatott dokumentumfilm szerint a több mint száz éve Újfundland partjától néhány száz kilométerre az óceán mélyén fekvő Titanicot már nem csak sós víz fenyegeti a végső megsemmisüléssel, hanem bizonyos fémet fogyasztó baktériumok is, amelyek lassan lebontják a hajó szerkezetét. Bár a baktériumok jelenlétét már régebben detektálták, de a folyamat a megfigyelések szerint egyre gyorsul.


Forrás: AFP / scmp.com

"Több élet van most a Titanicon, mint amikor még a felszínen tartózkodott" - mondta Lori Johnson kanadai mikrobiológus a filmben - "Ez nem emberi élet, ez biológiai és organikus élet." A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy, ugyan a hajó nagy része valószínűleg elkerülhetetlenül végképp az enyészeté lesz hamarosan, de azokat a szerkezeti egységeket, amelyek még viszonylag érintetlen állapotban vannak, legalábbis a baktériumok még nem támadtak meg őket, ideje lenne valahogyan kiemelni a vízből és megmenteni, mielőtt még késő lesz.

Noha a hajó szerencsétlen sorsa egyike a leghíresebb katasztrófa történeteknek, amelyet a világ minden pontján ismernek, de igazán nagy népszerűségre James Cameron 1997-es filmje után tett szert, amikor Jack és Rose képzeletbeli szerelmi története és az élethűen, történelmi hűséggel rekreált helyszínek mindenki számára kézzelfoghatóvá tették a sok évtizedes tragédiát. Cameron a film díszletének felépítése során nagy figyelmet fordított arra, hogy a lehető legpontosabban kövesse le az eredeti hajó struktúráját, ezért összesen 33 alkalommal ereszkedett le a roncsokhoz, sőt, ahogy később elmesélte az NPR-nek adott interjúban, magát a filmet is elsősorban azért akarta elkészíteni, mert ez ürügyet szolgáltatott arra, hogy felfedező expedíciókat tegyen a roncsokhoz, melyek régóta izgatták a fantáziáját. A film a világ minden táján nagy siker lett, de Kínában különösen sok rajongója akadt Jacknek és Rose-nak, így csak idő kérdése volt, hogy valakinek eszébe jusson létrehozni egy replikát a Titanic tiszteletére.

A feladat kivitelezésbe a Wuchang Shipbuilding Industry Group Co. kezdett bele már 2013-ban, illetve ez volt az az év, amikor nyilvánosságra hozták a projektet, ami az építtető akkori becslése szerint 161 millió dollárba (46,6 milliárd forint) került volna. A hajó teljes méretű mását Szecsuán tartományban tervezték felépíteni, de nem arra szánták, hogy valaha is tengerre szálljon, egy szárazföldi területen kiállított turista látványosságot szerettek volna létrehozni belőle. A hivatalos megnyitón Bernard Hill, a filmben Edward Smith kapitányt játszó színész is megjelent és nem sokkal később az építkezés is megkezdődött, de lassabban haladt, mint eredetileg tervezték, többek között azért is, mert a kínai cég Cameronhoz hasonlóan a legnagyobb pontosságra törekedett a kivitelezésnél és emiatt a Titanic eredeti tervrajzai alapján dolgozták ki a részleteket.

Szu Saocsün, a befektető cég vezérigazgatója 2017-re ígérte a replika befejezését, de a hajó még jelenleg is építés alatt áll, azonban, ahogy az a felvételeken már jól látható, a szerkezet nagy része már valóban elkészült, csak a végső munkálatok vannak hátra. A végső változat 260 méter hosszú lesz (kilenc méterrel rövidebb, mint az eredeti hajó) , 23 ezer tonna acél felhasználásával készül és 153 millió dollárba fog összességében kerülni. A South China Morning Post beszámolója szerint a hajón minden, az ikonikus lépcsőtől az ebédlőn át egészen az ajtókilincsekig az eredeti stílusban fog megjelenni. A turistákat szállító buszok mi mást, mint Celine Dion My heart will go on-ját fogják játszani, viszont aki meg is akar szállni valamelyik luxuskabinban, annak egy kicsit borsosabb árra kell számítania, mint az annak idején, 1912-ben utazóknak, mivel egy éjszaka 310 dollárba (90 000 forint) kerül majd, ezért cserébe viszont öt csillagos kiszolgálásban lehet része, valamint a működő gőzkazánok is autentikus élményt biztosítanak majd.

A projekt indulása idején még arról is szó esett, hogy a történet 'legizgalmasabb' részét, a jégheggyel való ütközést is szimulálják majd a látogatók számára, de végül ezt a némileg ízléstelen ötletet a tiltakozás miatt elvetették. A Titanic teljes méretű mása eddig más helyszínen még nem épült fel sehol a világon, bár Clive Palmer ausztrál milliárdos üzletember régóta tervezte egy valóban az óceánon közlekedő Titanic II létrehozását, de a projektről, noha nem vetették el, de mostanában nem sokat lehet hallani, a hivatalos honlapon és a Twitter oldalon sem érkeznek új hírek a hajóról. (raketa.hu) (Fotó: GettyImages/vcg, Wikimedia Commons)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s