h i r d e t é s

Újrahasznosításról szóló javaslatot támogatott egységesen az ellenzék

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újrahasznosításról szóló javaslatot támogatott egységesen az ellenzék

2018. december 04. - 20:06

 

Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője zöld javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amely megoldást jelenthetett volna a hetek óta tartó kukakáoszra. 

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Liberálisok javaslata arra kötelezte volna a kormányt, hogy csak újrahasznosított papírt használhassanak az állami és az önkormányzati intézményekben.

A kezdeményezés ily módon arra is kényszerítette volna a kormányt, hogy gondoskodjon végre a szelektív hulladékgyűjtés megoldásáról, a kezdeményezést azonban hiába támogatta egyöntetűen az ellenzék, a Fidesz tartózkodással leszavazta azt. Bősz Anett javaslatát a fenntartható fejlődés bizottsága tűzte napirendre, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az LMP képviselői pedig meg is szavazták a kezdeményezést, ami végül a fideszes képviselők tartózkodásával bukott el a bizottsági szakaszban.

A Liberálisok célja továbbra is az, hogy egész országban gördülékenyen és megbízhatóan működjön a jövőben a szelektív hulladékgyűjtés, és ne fordulhasson még egyszer elő olyan káosz, mint az elmúlt hetekben. Biztató, hogy az ellenzék egységesen támogatta a javaslatot, ami további együttműködést eredményezhet a szelektív hulladékgyűjtés területén. Sajnáljuk azonban, hogy a fideszes képviselők nem mertek egy olyan kezdeményezés mellé állni, amely egyrészt arra kötelezhetné a kormányt, hogy a jövőben megbízhatóan működjön a szelektív hulladékgyűjtés, másrészt környezetbarát és gazdaságos.

Egy tonna papír előállításához ugyanis legalább 17 fát kell kivágni, az újrahasznosított papír gyártásához viszont negyed annyi víz, fele annyi energia szükséges, és egy fát sem kell kivágni hozzá. Ráadásául Magyarországon 910 ezer tonna papírt állítanak elő évente, ami fejenként 91 kilogramm papírhulladékot jelent, és aminek a harmadát irodai célokra, annak jelentős részét pedig az államigazgatáson belül használják fel.

A Liberálisok a javaslat leszavazása ellenére folytatják a küzdelmet a szelektív hulladékgyűjtés kötelezővé tételéért az állami intézményekben, hiszen a környezetbarát, környezettudatos hozzáállás elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország végre megérkezzen a XXI. századba, és egy európai, modern országként tegyen a fenntartható fejlődésért.

Magyar Liberális Párt - Liberálisok 


 

h i r d e t é s