h i r d e t é s

Ultimátumot kaptak a német autógyártók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ultimátumot kaptak a német autógyártók

2021. szeptember 07. - 07:57

A Greenpeace és a német Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő szervezetek beperlik a Volkswagen, BMW és Mercedes-Benz autógyártókat, valamint a Wintershall Dea olaj- és gázipari vállalatot, amennyiben azok nem tesznek eleget követeléseiknek.

A kép illusztráció! - Forrás: POLITICO.eu

A kettő NGO azt akarja elérni, hogy az érintett vállalatok tegyenek többet a klímaváltozás ellen, a perkereseteket egy, a Shell olajipari óriás ellen tavaly benyújtott holland kereset alapján írnák meg. A vállalatot azzal vádolták, hogy klímavédelmi tervének hiányával megszegte az állampolgárokkal szembeni kötelezettségét, a bíróság pedig májusban arra szólította azt, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 45 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

A környezetvédők azt követelik az autógyártóktól, hogy 2030-ig szüntessék be a belső égésű motoros autók gyártását, azaz még öt évvel azelőtt mikortól az Európai Bizottság terve szerint az EU-ban csak emissziómentes új személyautókat lehetne forgalomba hozni. A Wintershall Dea vállalatától azt várják, hogy 2026-tól ne tárjon fel új olaj- és gázlelőhelyeket.

A szervezetek a következő hetekben várnak választ a cégektől, melyeknek szerintük azért szükséges új vállalásokat tenniük, hogy teljesülhessenek a párizsi klímaegyezményben foglaltak. Amennyiben nem tesznek eleget a követeléseknek, az NGO-k beperlik a négy vállalatot.

A BMW és a Daimler közölték, hogy elkötelezettek a párizsi klímaegyezmény mellett, illetve már jelenleg is a klímasemlegesség felé vezető úton vannak – írta meg a Reuters. (autopro.hu)