h i r d e t é s

Uzsora és csalás miatt áll bíróság elé Nyírpilis régi-új polgármestere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Uzsora és csalás miatt áll bíróság elé Nyírpilis régi-új polgármestere

2019. október 19. - 14:45

 

Előzetesben is volt, de ez nem zavarta meg a helyieket abban, hogy ismét rá szavazzanak.

Beri Róbertet harmadjára is polgármesterré választotta a falu - Fotó: Beri Róbert, Facebook

A nyírpilisi Beri Róbertet újraválasztották, pedig előzetesben is volt.

Elsőfokú ítélet várható október 21-én a nyírpilisi polgármester ellen nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett vádjával zajló büntetőperben a Nyírbátori Járásbíróságon.

A vád szerint B. R. 2014-től polgármesterként kihasználta a nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét, és több személynek úgy adott pénzt, élelmiszert hitelbe, hogy az összeget 50 százalékot meghaladó kamattal kérte vissza. A férfi ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki – állapítja meg a vádirat.

Nyírpilis polgármestere 2010 óta Beri Róbert (független), aki már 2006-ban is benne volt a helyi képviselő-testületben. A férfit október 13-án jelentős, 80 százalék körüli résztvétel mellett újból polgármesterré választották a mintegy 700 lelkes faluban. Más nem indult a tisztségért.

Az ügyészség szerint B. R. 2015-ben úgy kínált eladásra egy ingatlant, mintha ő lenne annak tulajdonosa. Egy sértett jelentkezett a romos ház megvásárlására, az árat részletfizetéssel kívánta törleszteni. Miután megegyeztek, a megállapodásnak megfelelően a sértett beköltözött a házba, s meg is kezdte a törlesztést. Néhány hónap múlva azonban elköltözött egy másik helyre, ezért közölte a vádlottal, hogy kifizetni az előző ingatlan fennmaradó vételárát. A polgármester azonban azzal hárította el, hogy a házat már eladta másnak. 

B. R. terhére róják továbbá, hogy 2017 februárjában, az esti órákban megjelent az egyik sértett otthonánál, pénzt követelt tőle különböző tartozások miatt, fenyegetőzött, majd leköpte a sértettet. A polgármester több hónapot töltött előzetes letartóztatásban a terhére róttak miatt.

Beri Róbert a Facebook-oldalán az események tükrében két elgondolkodtató posztot is megosztott. „Nem attól válsz naggyá, hogy hatalmat szerzel mások felett. Hanem attól, hogy nem élsz vissza vele.” – olvasható egy október 16-i bejegyzésében. Majd egy nappal később olyan poszttal üzent, mely szerint „Ha belém rúgsz, amikor lent vagyok, jobb ha imádkozol, amikor majd felkelek.”. (civishir.hu)


 

h i r d e t é s