h i r d e t é s

Vajnáék! Egy film utolsó kockái!

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Vajnáék! Egy film utolsó kockái!

2020. május 13. - 19:00

 

Már jóval a gyász után vagyunk már, lehet beszélni olyan dolgokról is, amikről   nem lett volna ildomos eddig szót ejteni.

A kép illusztráció! - Forrás: eszakihirnok.com

Volt ez a 2 szereplős Vajna-sztori a producerrel és a hozzá később csatlakozó Palácsik Timeával.
Vajna hazajött az USA-ból, ahol több filmet csinált, főleg a felszínes szórakoztató ipar számára. Vannak, akiknek ez tetszett, vannak, akiknek nem, nem vagyunk egyformák.

Miközben anyagi problémái is támadtak Vajnának az amerikai adóhivatallal szép lassan hazajött. Először egy kaszinót szerzett meg, majd 2010-után a kormány hathatós segítségével számos kaszinótenderen személyére kiírt pályázatokat nyert.

Vajna igazából nem volt szakértője a kaszinó üzletnek, főleg nem a modern technikával dolgozó zárt rendszerbe kapcsolt játékoknak.

Látva a rendkívüli jövedelmezőséget drágábban is elkeltek volna ezek a koncessziók, több közpénzt generálva az államnak. Vajna azonban politikai közélet egy-két prominensének lehetett a strómanja, nekik kellett a nagy haszon.

A győri fideszes polgármester, Borkai ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán is így lehetett a 11. hazai kaszinó tulajdonosa Miskolcon, korábban meg Győrben és Pécsett. Rákosfalvy cége pld. egyenesen nyilvános pályázat nélkül kapta meg a miskolci kaszinó üzemeltetési jogát.

Tudtunk Vajna súlyos betegségről, családi drámáiról és nyugodtan mondhatjuk, hogy ő maga az állítólagos profit töredékével is beérte volna már. Tudta, hogy nem lesz senki, akinek örökséget hagyhat egyenes ágon, másnak meg nem kapar már annyira az ember nagy betegen. Kapzsi megbízóinak azonban a maximum kellett!

A nyereség 99 %-a külföldi off-shore cégekbe ment ki, aztán onnan magyar politikusokhoz köthető egyéb külföldi érdekeltségekhez.

Vajna engedelmes hozzáállása miatt megbízói később óriási média érdekeltséget ruháztak rá, amit a strómankodás kiteltével halála után, sőt már előtte el is vettek tőle...

A strómankodás és főleg az ezzel velejáró valótlan információk közlése, hamis látszat fenntartása, a hatóságok félrevezetése, a pénzmosás, az adóelkerülés, bűncselekmény.

Vajnának volt még több tucat egyéb cégben is érdekeltsége azonban az ezekben lévő vagyon és profitpotenciál összesen nem tett ki csak pár száz millió forintot, vagyis ennyi vagyonról lehet állítani nagy biztonsággal, hogy strómankodás nélkül is hozzá tartozott.

A kormánynak kapóra jött Vajna filmes múltja is és kaszinó mellett, film kormánybiztost is csináltak belőle.
Utólag egy glóriát igyekezett a kormány Vajna fejére fonni emiatt, pedig kevés olyan dolog történt, ami ezt megalapozta volna.

Arról volt szó, hogy több éves kihagyás után elkezdte a kormány ismét folyósítani pénzt a filmekre, de ezt másnak is meg kellett volna tenni Vajna helyében, a filmgyártásban a helyzet már botrányos és tarthatatlan volt és a filmszemléket is újra kellett indítani Vajnától függetlenül is.

A Vajna nevével jelzett korszakban mintegy 90 film készült el, amiknek csak a 10 % -a érte el a mérvadónak tekintett kritikus százezres nézőszámot. Egy igazán filmszerű alkotás született hosszú vajúdás a korszakban, azt is sokáig igyekezett akadályozni Vajna. A Kincsem volt az a film, amelyik ugyan nem igazán a híres lóról szól, de amelyiken látszódott az igényességre és a filmszerűségre való törekvés. Szerény hazai anyagi és technikai adottságokkal, de törekedett a filmszerűségre és a közönség ezt megérezte, meg is hálálta kiugró nézőszámmal.

Jellemző, hogy Vajna a film bemutatójára sem ment el és semmilyen más módon sem fejezte ki elismerését filmmel szemben.

Sok film kapott úgy 300-900 millió között támogatást, hogy alig voltak pár ezren, jó esetben csak pár tízezren kíváncsiak rá, ugyanakkor néhány bárgyú, de sok nézőt vonzó film emelte a moziba járok számát. Tanulságos az is, hogy 2 igen egyszerű, de kiugróan jó és sikeres film a Filmalap támogatása nélkül készült el.

A Vajna-korszakról amúgy a PestiSrácokban 2017-ben megjelent egy cikk, egy olyan filmesztétától, akinek volt rálátása az ügyekre.

"Néhány közepes filmet tudnak felmutatni, amelyek díjakat kaptak ott, ahol vannak kapcsolatai a Filmalapnak és az alkotóknak. Az Oscar-bizottság nem is tudott azokról a filmekről, amelyek más fesztiválokon megelőzték a Saul fiát és a Testről és lélekről-t. De mi van az általuk finanszírozott többi filmmel? Azokat is a köreikbe tartozó emberekkel csináltatják, de eltűnnek a süllyesztőbe, nem is hallunk róluk.
Visszahozták a kultúrához semmit sem értő emberek egyszemélyes finanszírozását, ami az Aczél-korszak visszatéréséhez hasonlítható. Félre vannak téve a nemzeti érzések és értékek"

Vajna közben megnősült, elvette Palácsik Tímeát, akit korábban úgy ismerhetett meg a közvélemény, mint egy hírhedt színész, Damu Roland kapcsolatát.

Damu Roland meghökkentő módon és meglehetősen furcsa, nehezen értelmezhető vádakkal, azokat is tagadva került több évre börtönbe Palácsik Tímea feljelentése nyomán.

Sokan vélekedtek akkor úgy, hogy a vádak kitaláltak, a felhozott indokok nem is képezték erőszak tárgyát, valószínűleg Vajna vetette be befolyását Damu elítéltetésére stb…

Vajna felesége nevet váltott, Vajna Tímea lett belőle.

Ettől kezdve egyre jobban kellette, mutogatta magát a médiában, többségében a testét. Számos megnyilvánulása kimondottan vulgáris, provokáló és ízléstelen volt és ami a legnagyobb baj, hogy megvetést is sugallt a szegényebb körülmények között élő, valóban szép magyarlányok felé, őket többször közvetlenül le is sajnálta. Luxuséletének külsőségeit mutogató fotóival azt az üzenetet vágta a magyar társadalom képébe, hogy lúzerek vagytok, így kell ezt csinálni. Az ingyen pénz - úgy látszik ez volt az akadály - meghozta számára az igazi kiteljesedést, önmegvalósítást: testrészeinek állandó mutogatását és a fennhéjázó, képmutató életmódot.

Talán csak lányok dubai útjainak egyengetéséről számolt be az akkori média, mint hozzá köthető egyéb dolog.

Bárhogy is volt, a férje stróman és zűrös kaszinó, média karrierje, állami kormánybiztosi megbízatása és az a tény, hogy szó nélkül tűrte, sőt folyamatosan finanszírozta feleségének az exhibicionista, taszító magatartását, ezek mind olyan körülmények, amelyek meg kellett volna, hogy döbbentsék a magyar kormányt is. Olyan együtt állása volt ez kifogásolható dolgoknak, hogy bárhol, Schwechattól nyugatra, 24 órán belül mind a kormánybiztost mind a feleségét kivágták volna, ahogy a mondás tartja, mint macskát szarni mindenhonnan, kormányból, közéletből stb...

Itthon is ezt kellett volna tenni, de nem ez történt, hanem az ellenkezője. A kormány szó nélkül tűrte ezt a magamutogatást, sőt azokban a médiatermékekben sem blokkolta, amelyre ráhatással bírt.
Cinkos lett a kormány is és a jó ízlés és a közerkölcsök védelmével szemben a becstelenség fáklyája és őrangyala lett. Mert Schwechattól keletre vagyunk, és abban lám igaza volt Metternichnek, hogy a Balkán Schwechatnál kezdődik.

Vajna elhunyt, eltemették, nyugodjon békében abban a földben, amely szülőföldje volt és amihez visszatért. Temetésének nemzeti nagyságoknak járó külsőségei azonban súlyos aránytévesztést tükröztek, amik így főleg a megbízható üzlettársnak, strómannak, cinkosnak szóltak.

A felesége itt maradt és szabadon, változatlan intenzitással folytatta a nemcsak az ifjúságot, de az egész nemzetet is romlással fenyegető provokatív, fellengzős, exhibicionista viselkedését a mos éppen a keresztény szabadság jelmezét magára öltő kurzus háborítatlansága és médiája kollaborációja mellet.
Maradt továbbra is a nagy rejtély, hogy egyrészt életmódja finanszírozásában benne van-e és milyen mértékben a mi adónk, másrészt annak a furcsa közömbösségnek a megértése, ahogyan a kormány továbbra is támogatólag viszonyul ehhez a romboló jelenséghez.

A magyar bulvár egy része is vevő volt Vajna Tímeára, igaz valószínűleg a mi adónkból származó igen sok pénzért.

Vajna Timea esetén nincsen mentő körülmény a nyomulós, jórészt fizetett öncélú magamutogatásra! Nem üzletasszony, nem színész, nem modell, hogy ez szakmájához kellene.

Vajna életében ide-oda kimentett saját vagy stómanolt vagyonának sorsa hálás témája volt a bulvárnak és bűnüldöző magyar ügyészség híján izgulnia sem kellett emiatt.

Mára azonban letisztult a kép, beigazolódott mindenki számára, hogy Vajna kaszinói Orbán Viktor barátaié lettek, Garancsi Istváné és Szalay-Bobrovniczky Kristófé. Annyi más értékkel és kurtán- furcsán, törvénytelenül lenyúlt céggel együtt ezek is oda kerülte, ahová mi is mindig gondoltuk, Orbán közvetlen közelébe.

Kimondható immár, hogy egy kalandos életű, filmes hazatért hazánkfia korábban vélt imázsát lerombolva sötét üzleti kapcsolatba keveredett a hazai politika legmagasabb rangú prominenseivel és anyagi ellenszolgáltatásokért feltétel nélkül kiszolgálta őket, velük együtt valószínűleg számos bűncselekményt elkövetve.

Az is biztos, hogy elítélendő módon támogatta az általa elvett Vajna Timea provokatív, képmutató, ízléstelen viselkedését és ez döntő mértékben járult hozzá annak társadalmat romboló hatásához.
Kaszinók, filmek, média, csillogás! Minden stylist szerint ezek tényleg passzolnak is egymáshoz.
A bajok ott kezdődnek, amikor a mi pénzünk elvételéről és az erkölcseink rombolásáról szól ez hoollywoodi történet.

 

Győri Gábor Miklós

Címkék: 

 

h i r d e t é s