h i r d e t é s

Valaki mondja meg Orbánnak, hogy először enni adjon, majd utána építsen stadiont!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Valaki mondja meg Orbánnak, hogy először enni adjon, majd utána építsen stadiont!

2017. március 24. - 09:36

 

Orbán Viktor érzi, hogy baj van, 2002-s választás után azt is el tudja képzelni, hogy hazudnak a választók és mást mondanak a közvélemény kutatóknak, mint amit valójában cselekedni fognak.

Orbán tehetséggel megáldott ember, aki egy kaméleont meghazudtoló sebességgel képes változni és változtatni, ezt tette Salgótarjánban is. Ráérzett, hogy kiemelten fontos, hogy egy ellenzéki városban, a városnak ígérjen, mert az szavazatokat hozhat országos szinten is, hiszen bemutat egy együttműködő miniszterelnöki képet.

A baj csak az, hogy Orbán többnyire megáll a kaméleon szintjén, a színváltoztatás után nem jön gyakorlati lépés, média szinten mindent besöpör, majd a város vagy a városok ott maradnak a romokkal és elkezdődik a játék, a rossz városvezetők, jó miniszterelnök szereposztásban.

Orbán 1,7 milliárdot ígért a kórházra, 1,5 milliárdot oktatásra Salgótarjánban, meg 10 milliárdot sportra és felvetette egy jégcsarnok megépítését is!

Ez ígéret körülbelül olyan szintű, mintha a Berettyóújfalu melletti Nagyrábéban minden autót elektromos autóra cserélnének. Esztelenül jól hangzik, csak konkrétan használhatatlan az ötlet.

Salgótarjánban nem a sportolás körülményei rosszak, hanem nincs munka, vagy nincs szakképzett munkaerő, vagy nem egészséges a népesség jelentős része. Attól, hogy futtatunk valakit még nem lesz egészséges, az egészség a megfelelő táplálkozással indul, és erre épül fel a többi összetevő, természetesen, ha nem a genetikát tesszük első helyre.

Sajnos Salgótarján, és a környékén lakók jelentős hányada nincs abban a helyzetben, hogy minőségi, vagy elég élelmiszert fogyasszon. A gyermekkori alultápláltság nem teszi lehetővé azt, hogy felnőtt korban az adott személy folyamatos és minőségi fizikai munkát végezzen.

Orbán döntése és ajánlata tiszta cinizmus, mert a sport nettó költség, ráadásul egy olyan városban, amelyik alulfinanszírozott, még akkor is ha öt évig a költségeket az állam magára vállalja. A kapcsolódó költségeket viszont nem fogja tudni a város kimutatni, csak fizetni.

Salgótarjánt és a térséget csak komplex módon lehet megközelíteni, amelynek a központi eleme az, hogy mindent hosszútávra kell tervezni és azt következetesen végrehajtani. A program második kiemelt eleme, hogy a sikere estén a megfelelően képzett egészséges munkaerőt a térség meg is tudja tartani, ne pedig egy fokozott elvándorlás keletkezzen belőle.

Az biztos, hogy Salgótarján és térség problémáját, egy Szlovákiával közösen kialakított, országokon átívelő program keretében, sokkal könnyebb lenne megoldani, mint szigetszerűen. Azonban ehhez, egy egészen más alapokon nyugvó szomszédságpolitika kellene!


 

Kommentek

h i r d e t é s