h i r d e t é s

Változik a Föld időjárása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Változik a Föld időjárása

2020. augusztus 01. - 09:44

 

Négy évtized hőmérsékleti változásait vizsgálta a tropo- és sztratoszférában egy nemzetközi kutatócsoport, és megfigyelte az általuk okozott időjárást, hőhullámokat és szélsőséges csapadékot.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"A troposzféra, vagyis a Földhöz közeli réteg a 2000-es évek óta évtizedenként 0,25-0,35 Celsius-fokkal melegedett, a teljes mérési idő alatt pedig 0,6-0,8 Celsius-fokkal" – idézi az MTI Andrea Steinert, a Grazi Egyetem Wegener klímakutató intézetének munkatársát.

A felette lévő sztratoszférában a hőmérséklet ellenben az elmúlt 40 évben folyamatosan csökkent, mégpedig 1-3 Celsius-fokkal. Fontos szerepet játszik az ózonkoncentráció változása is. A sztratoszféra alsó része az 1990-es évek végén, az ózonréteg regenerációjával egyidejűleg kevésbé hűlt le, mint korábban. „Az atmoszféra hőmérsékleti változásai – különösen a trópusi területeken – még hangsúlyosabbak, mint a Föld felszínén” – közölte Steiner és kollégája, Florian Ladstädter.

Ennek a változásnak messze mutató következményei vannak: a légrétegek eltolódnak, emiatt megváltozik a cirkuláció. Befolyásolja a légkör és a Föld felszíne, illetve az óceánok közötti összetett kölcsönhatásokat is.

Mindez pedig többek között világszerte befolyásolja az időjárási eseményeket.

A szén-dioxid-kibocsátás mértékének markáns csökkenése elengedhetetlenül szükséges a klímaváltozás megfékezéséhez – hangsúlyozta Steiner. Vizsgálataik során a kutatók kiértékelték és összehasonlították az 1970-es évek végétől a legkülönbözőbb magasságokban gyűjtött legváltozatosabb adatokat. Az információk többek között időjárási műholdakból, úgynevezett GPS-rádióokkultációs mérésekből és felszíni mérésekből származnak. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s