h i r d e t é s

Van a koronavírus terjedésének egy másodlagos útja is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van a koronavírus terjedésének egy másodlagos útja is

2020. február 08. - 11:33

 

A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja - írja a 24.hu amerikai kutatók figyelmeztetése nyomán.

A kép illusztráció! - Forrás: CNN.com

A mostani járványt okozó 2019-nCoV jelű koronavírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed, amely bármely már fertőzött személytől származhat. Az első eseteket vizsgáló kutatók azonban a légzőszervi tüneteket mutató páciensekre koncentráltak, és emiatt elhanyagolhatták az emésztőszervi tüneteket - olvasható a portálon.

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóirata, a Journal of the American Medical Association kínai szerzőktől közölt cikke szerint az általuk vizsgált egyik vuhani kórház 138 pácienséből 14 esetében egy vagy két napig tartó hasmenéssel és hányással kezdődött a betegség, mielőtt kialakultak volna a légzőszervi problémáik. Ezt tapasztalták az új koronavírussal diagnosztizált első amerikai páciensnél is, és néhány hasonló kínai esetet a The Lancet című nemzetközi orvosi hetilapban is dokumentáltak.

A 2019-nCoV vírus kimutatható volt a szokatlan hasi tünetekre panaszkodó páciensek székletében, hasonlóan a 2002-2003-ban nemzetközi járványt okozó SARS vírushoz, ami az ürülék útján való terjedésre utal. Az ürülékkel való terjedés miatt 2003-ban százak fertőződtek meg egy hongkongi lakótömbben, ahol a vírus a fürdőszobákból felszálló meleg levegővel közeli épületekbe is eljutott. (napi.hu)


 

h i r d e t é s