h i r d e t é s

Van a "közelben" egy igen fura bolygócsoport

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Van a "közelben" egy igen fura bolygócsoport

2021. február 18. - 07:00

Az még a kisebb különlegesség, hogy egy csillag ellentétes irányba forog, mint a bolygói, a nagyobb az, hogy mi tehet erről.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia

A Földtől 897 fényévnyire egy furcsa bolygócsoportot azonosítottak szakértők. Mint az IFLScience híradását a 24.hu kiszúrva írta, ebben a bolygórendszerben a központi csillag és a bolygók ellentétes irányba forognak, ami igen ritka.


Forrás: sci-news.com

A K2-290 egy három égitestből álló "csapat", amelyben a két ismert bolygó a K2-290 A jelű csillag körül kering. A csillag forgástengelye 124 fokos szöget zár be a bolygókéval, tehát szinte ellentétes irányba forognak. Ám ami ebben a helyzetben még meglepőbb, hogy az égitestek így is egy síkon keringenek, ami nehezíti a tudósoknak a jelenség megmagyarázását.

Joshua Winn (Princeton Egyetem) állítja, van még ilyen rendszer a világűrben, de ott az ok a furcsaságra bizonyosan más. A tudóscsoport úgy látja, a központi csillag fejlődése során olyan zavarok jelentkezhettek, amelyek megváltoztathatják a mozgást. Például lehet egy közeli objektum gravitációja, akár az egyik bolygóé is, ebben az esetben viszont ez az első ilyen jelenség, amelyet a világűrben felfedeztek. (Infostart)