h i r d e t é s

Van-e út és lehetőség az MSZP számára? VAN!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Van-e út és lehetőség az MSZP számára? VAN!

2015. október 05. - 15:17
5 komment

 

Mi történt a baloldallal? Mi történt az MSZP-vel? Hogyan tovább? Problémák, összefüggések egy MSZP-tag szemszögéből.

Első rész

A Hiller-Gyurcsány hagyaték romjait vagy a közjegyző takarítja el, vagy pedig magára talál az MSZP és visszaküzdi magát a választók bizalmába! Az számomra egyértelmű, hogy a baloldaliság társadalmi elfogadottsága lényegesen nagyobb, mint ami a közvélemény kutatások alapján a pártpreferenciákból látható.

A baloldal gyakorlatilag Horn Gyula lemondása óta egy permanens válságban van, amit mi sem mutat jobban, mint az a tény, hogy nem volt képes kinevelni 1998 óta egyetlen valódi alternatívát jelentő miniszterelnök jelöltet sem, függetlenül attól, hogy két választást nyertek. A 2002-es választás előtt még volt annyi szellemi kapacitás és politikai erő, amely lehetővé tette az adott helyzetben szavazatokat maximalizálni tudó személy kiválasztását, valamint volt annyi önérdek felismerés, hogy az észt és a modern kampány rendszereket beengedje a rendszerbe. Medgyessy Péter lejáratása és megbuktatása lezárta ezt a szakaszt.

Gyurcsány szélhámos ámokfutása, Hiller akkori pártelnök támogatásával, valamint erkölcsileg elfogadhatatlan és megbocsájthatatlan pártelnöki helycseréjével egy miniszteri székért, gyakorlatilag szétverte az addigra már romokban lévő MSZP ideológiai és szervezeti rendszerét, nem beszélve a párt gazdasági állapotáról. Hiller mindent „eladott”, Gyurcsány mindent megtagadott, de ez nem hozott semmit, csak az iszonyatosan leegyszerűsített látványpolitizálást.

Misem mutatja jobban a magyar társadalom állapotát, mint az, hogy kb. egy bites politikai programjával meg tudta nyerni a választást. Többit mindannyian megértük! Bajnai rövid kormányzása, még Gyurcsány néhány talán hasznos pici romját is az enyészetbe söpörte és a baloldali szavazókat a párt közeléből kilökte.

2010 iszonyatos veresége felszínre hozta, hogy az MSZP sokszínűsége, ami éppen az ereje volt, terepet ad politikai kalandorok számára, akik a keselyükként azonnal meg is jelentek és velük szemben Mesteházy Attila is, az ifjú tehetség, aki az adott helyzetben mindent be is vállalt a miniszterelnök jelöltségen át a párt elnökségéig. Bevállalta a média hiszti kívánságát, az összefogást, amely gyakorlatilag szétzilálta az MSZP belső identitásának maradékát, a 2012 körüli reményből újabb súlyos vereség lett!
2014 azonban őt is elégette, jött helyette Tóbiás József, aki folyamatosan azt próbálja elhitetni, hogy ő az átmenet embere.

Megérkeztünk a mába Orbán NER rendszerébe, amely gyakorlatilag 8 éve uralja és tematizálja a magyar politikai közéletet először a ballib oldalból való kiábrándultság miatt, majd pedig az iszonyatos média fölénye miatt, amit gátlástalanul fűszerezet nagyon drága igazi populistaakciókkal, mint a rezsicsökkentés vagy a multi ellenesség.

Folytatjuk

A cikk szerzője az MSZP tagja


 

h i r d e t é s