h i r d e t é s

Van egy olyan szegény réteg, akiknek a gyermekük iskoláztatása is luxusnak számít

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Van egy olyan szegény réteg, akiknek a gyermekük iskoláztatása is luxusnak számít

2023. február 03. - 05:57

Tovább nőtt az olló a legszegényebbek és a gazdagok között. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Bass László szociológus szerint van egy annyira szegény réteg Magyarországon, akiknek még az is luxusnak számít, hogy a gyerekük iskolába járjon - hangzott el az ATV Híradójában. Az Indexen megjelent felméréséből az derült ki, hogy a magyarok 30 százalékának a hónap végére teljesen elfogy a pénze.

Az ATV Híradó stábja több járókelőt is megkérdezett arról, hogy mi az, amire tavaly még költöttek, idén viszont már nem engedhetik meg maguknak. Egy nő például azt nyilatkozta, hogy ő egyre kevesebbszer jár uszodába, mert megdrágultak a bérletek, akárcsak a belépőjegyek a színházba. Hozzátette, az élelmezést még el tudja látni. Egy másik asszony viszont úgy fogalmazott, hogy számára a trappista sajt már a luxust jelenti, akárcsak a krémsajtok és a vaj. Úgy gondolja, hogy nevetséges árak vannak az üzletekben.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke úgy fogalmazott az ATV Híradójának, hogy rendkívül sok foglalást fogadnak be jelen pillanatban az utazási irodák, így elmondható, hogy nagyon nagy az utazási kedv, amihez szerinte az is hozzájárul, hogy sokan még tavaly sem mertek elindulni külföldre. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke azonban már nem ennyire bizakodó a jövővel kapcsolatban. Baldauf Csaba a Híradó stábjának elmondta, az előfoglalási adatokban azt látják, hogy lényegesen alacsonyabb az előfoglaltság februárra, mint egy évvel ezelőtt. Majd hozzátette, az nem tudják megmondani, hogy ez a hónap végére mit fog mutatni, ugyanis napi szinten jelentős változások vannak.

A fürdőkben például az év elején emeltek árakat. Ahol főként hazai vendégkör fordul meg 10-15 százalékos a drágulás, a nemzetközi turizmusban érintett fürdők esetében pedig 30 százalékos az áremelkedés. Ennek ellenére nincs hiány látogatókból.

A vendégeink létszámában nemhogy csökkentés, inkább növekedést tapasztalható az elmúlt év hasonló időszakához képest, sőt az elmúlt év negyedik negyed évéhez képest is

- nyilatkozta Lazay Gyula, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója. 

Ugyanakkor az Indexen szerdán megjelent az Intrum európai fogyasztói fizetési felmérése, amiből az derült ki, hogy  a magyar emberek 30 százalékának a hónap végére teljesen elfogy a pénze.

A legszegényebb rétegnek pedig egészen más számít luxuskiadásnak, mint ami a riport elején elhangzott. Bass Lajos szociológus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sokaknak már az oktatás, az egészség és a kultúra is luxusnak számít, ami csupa olyan elem, ami a családok, a gyermekek jövőjét fogja erőteljesen meghatározni. Kiemelte, " ha nem tudok költeni az egészségemre rövidebb lesz az életem, hogyha nem tudok költeni a gyerekem iskoláztatására, akkor nem fog tudni ő sem kitörni ebből a nyomorból".

A szociológus ezzel kapcsolatban hozzátette, Nógrád vármegyében jelenleg a gyermekek 20 százaléka nem tanul tovább 16 éves kora után. (atv.hu)