h i r d e t é s

Van rendszer a kamupártok indulásában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van rendszer a kamupártok indulásában

2018. március 11. - 07:14

 

Ahol izgulhat a Fidesz, ott tobzódnak a kamupártok

Forrás: balramagyar.hu

Pénteken éjfélig dönthették el a választókerületi választási bizottságok, hogy hány egyéni képviselőjelöltet vesznek nyilvántartásba, azaz hogy mennyi ember neve fog szerepelni a választókerületi szavazólapon. - írja az Index

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint péntek éjfélig 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba, ami azt jelenti, hogy egy választókerületre átlagosan 16,2 képviselőjelölt jut. 

2014-ben tíz egyéni körzetben győztek a baloldali összefogás jelöltjei, a ciklusban emellett még két időközi választást bukott a Fidesz (egyet Veszprémben a baloldal által támogatott jelölt nyert, egyet Tapolcán a Jobbik jelöltje). Ebben a 12 egyéni körzetben összesen 152 jelöltet vettek nyilvántartásba, vagyis a Fidesz szempontjából elbukott helyeken 12,6 egyéni jelölt indul átlagosan. Ez lényegesen kevesebb az országos átlagnál. 

Nagyon más a helyzet abban a 15 egyéni választókerületben, ahol a legutóbbi választáson 40 százalék alatti eredménnyel nyert a fideszes jelölt, vagyis izgulhatnakOrbánék, mert sikeres ellenzéki koordináció esetén elveszíthetik a körzetet. Ezekben a Fidesz szempontjából billegő körzetekben 288 jelöltet vettek nyilvántartásba, vagyis átlagosan 19,2 jelölt neve szerepelhet majd a szavazólapon. 


 

h i r d e t é s