h i r d e t é s

Van víz a Holdon!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van víz a Holdon!

2018. augusztus 25. - 06:49

 

10 éve találták a vizet indiai tudósok, de csak mostanra sikerült igazolni.

Forrás: opanoticias.com

Ha állandó bázist lehetne létesíteni a Holdon, nem kellene 400 ezer km távolból vinni oda a vizet.

Van víz a Holdon! Közvetlen bizonyítékot találtak a tudósok arra, hogy a Hold déli pólusán egy kráterben összegyűlve, az északi pólusa mellett pedig szétszórva találtak jeget. Mizser Attila csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elmondta az ATV Start műsorában, hogy már több mint tíz éve egy indiai expedíció során találtak rá a leletre, de a tudósok csak mostanra tudták ezt igazolni. 

A tudósok azt is feltételezik, hogy más bolygókon is megtalálhatóak a víz alkotóelemei. Míg a Föld víztartalma a tömegéhez képest csak 0,02 százaléknyi, addig az exbolygókon akár 50 százalék is lehet, de ez a feltételezés egyelőre csak statisztikai megfontolásból adódik, jegyezte meg Mizser Attila. 

Felmerült a kérdés: lehet-e élet más bolygón is? A csillagász elmondta, hogy eddig még nem találtak életre utaló jeleket, pedig már több mint ötven éve kutatják, de ha bebizonyosodik, hogy léteznek Föld-típusú bolygók valahol a világegyetemben, az már jó lehetőség arra, hogy talán a Földdel szinkronban máshol is alakulhatott ki hasonló. Az, hogy esetleg életet telepítsünk más bolygókra, az már a fantasztikum világába tartozik, jegyezte meg. Megemlítette, hogy talán 20-30 év múlva már lehet a Holdra telepíteni tartós űrbázist.

A kérdésre, hogy a Plútó miért lett átminősítve, miért nem bolygó, Mizser úgy válaszolt, hogy túl kicsi, a Hold tömegének mindössze egytizede, és az amerikaiak által felfedezett égitest közelében még számos hasonló égitest található. (atv.hu)


 

h i r d e t é s