h i r d e t é s

Varga Mihály: Új Költségvetés lesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Mihály: Új Költségvetés lesz

2022. május 19. - 09:25

Az infláció elszabadulása és a szankciók hatásai át fogják írni a 2022-es évet, miközben már a 2023-ast is tervezni kell - mondta az "újrázásra" készülő pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. - Fotó: MTI/Kovács Tamás

A miniszterjelöltek szerdai bizottsági meghallgatásdömpingje csütörtökön is folytatódik, elsőként Varga Mihálynak volt jelenése a Költségvetési bizottság előtt, és fajsúlyos kijelentéseket tett munkáját folytató pénzügyminiszterként a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Elsőként a három célról beszélt:

  1. stabilitás, egyensúly
  2. növekedési pálya a felzárkózásért
  3. elért eredmények megvédése.

Bejelentette, a minisztériumi zárolási program keretében tavaly 1000 milliárd forintot spórolt meg a költségvetés, és beruházásokat is elhalasztottak, ez várható a továbbiakban is.

Azt is, hogy módosítani kell az idei költségvetést, két okból:

  1. az energiaárakkal összefüggő infláció miatt
  2. szankciók hatásai, a világgazdaság "lehűlése" miatt.

Ennek részleteiről azonban nem beszélt.

A 2023-as költségvetés előkészítése már elkezdődött, júliusban tehető majd a parlament asztalára. 3-4 százalékos gazdasági növekedést tart reálisnak, az idei évről áthúzódó hatásokkal, a GDP-arányos hiány mértékét 3,5 százalékra tervezik, az államadósság mértéke pedig tovább csökken (73,8 százalék).

Beszélt még a kata adónemről, amely nagy siker, de az MKIK javaslatára átvizsgálhatják ennek átstrukturálását.

Megígérte, nem lesz megszorítás, a hiánycélt viszont tartani fogják. (Infostart)