h i r d e t é s

Varga Mihályék nem adják fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Mihályék nem adják fel

2015. november 21. - 10:46
0 komment

Jövőre javíthatnak Magyarország államadós-besorolásán a nemzetközi hitelminősítők - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az M1 aktuális műsorában.

Fotó: Europress / Napi.hu

Az államtitkár felidézte, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát, a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátással - írja a napi.hu. A hitelminősítő szerint Magyarország mellett Portugália áll a legközelebb a felminősítéshez. A hitelminősítőnél a pozitív kilátások átlagosan 12 hónapig vannak érvényben az érintett osztályzatok felminősítéséig, és ebből az időkeretből Magyarország még nem csúszott ki, így jövőre várható a felminősítés - fejtette ki.

Az elemzők is optimisták

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában "kissé csalódást keltőnek" nevezte, hogy a Fitch Ratings nem minősítette fel az ország adósságbesorolását. Az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, az államadósság devizaarányának csökkenése, az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági aránya, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP arányos államadósság pálya mind indokolttá tehette volna a felminősítést. Szerinte 2016 első felében már felminősíthetik Magyarországot, különösen azért, mert az adósságbesorolás kilátása pozitív.

Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva elmondta: a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban "átestek a ló túl oldalára", láthatóan túl konzervatívak, túl pesszimisták, és ez különösen igaz a Magyarországról alkotott véleményekben. Ugyanakkor minden adott egy 2016 eleji felminősítéshez - értékelt.

 

napi.hu