h i r d e t é s

Vasfüggöny mögé zárja tudósait Oroszország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vasfüggöny mögé zárja tudósait Oroszország

2019. augusztus 15. - 11:42

 

Éberség kell a Kreml szerint, mert a külföldi szakszolgálatok folyamatosan a fiatal kutatók után kémkednek. Az illetékes tárca friss rendelete viszont még szerintük is túlzás. - írja a nepszava.hu.

Mihail Kotyukov, Vlagyimir Putyin és Vlagyimir Fortov az Orosz Tudományos Akadémia elnöke Fotó: Michael Klimentyev Forrás: nepszava.hu

Enyhén szólva is nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának az a sajtóban megjelent rendelete, amely azt "tanácsolta" az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak, hogy korlátozzák kapcsolataikat külföldi kollégáikkal. A kéthetente megjelenő Troickij Variant című lap által kedden közölt rendelet értelmében

  • a tudományos intézetek vezetőinek öt nappal előre kell értesíteniük a tárcát a külföldi tudósok látogatásáról;
  • a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk;
  • a találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie;
  • és az orosz tudósok szabad idejükben is csak munkahelyi felettesükkel egyeztetve találkozhatnak külföldi kollégáikkal.

A minisztérium azt is akarja, hogy a külföldiek az információ gyűjtésének és feldolgozásának műszaki eszközeit kizárólag - meg nem nevezett - nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassanak. 

Az újságban Alekszandr Fradkov az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudós nyílt levélben szólította a tárcavezetőt, Mihail Kotyukovot, hogy vonja vissza a rendelkezést. Indoklása szerint 
a szovjet stílusú ukáz nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet.

A nyílt levél szerint a rendelet továbbá lejáratja a hatóságokat és akadályozza annak a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött feladatnak a megvalósítását, hogy Oroszország vezető tudományos hatalommá váljon.

A közoktatási minisztérium válaszul azt közölte, hogy a rendelet nem "utasítás", csupán "ajánlás". A tárca tagadta, hogy célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hárította a kérdésben az ország vezetésének felelősségét. Szerdán újságíróknak azt ígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Mint mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján "túlzásnak" nevezte azt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert "a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szüntette meg".

Szavai szerint az ilyen kémkedés a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Hazaárulással vádolt tudósok

Az orosz tudományos életben nagy port vert fel, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.

Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s