h i r d e t é s

Véget ért a hagyományos autógyártás aranykora

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Véget ért a hagyományos autógyártás aranykora

2019. december 31. - 12:14

 

Hatalmas kihívásokkal köszöntött be az új korszak

A kép illusztráció! - Forrás: Car From Japan

Idén egyértelműen véget ért a hagyományos autógyártás aranykora. Az egyes szereplők soha többé nem fognak eladni annyi új, kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművet, mint 2017-ben. Az autógyártás bő 100 éves üzleti modelljével, a kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművek gyártásával és értékesítésével pedig soha többé nem lehet akkora profitokat realizálni, mint amekkorákat az utóbbi években láttunk. A járműiparban új korszak kezdődik, az átmeneti időszakban pedig rengeteg kihívással kell megküzdenie az autógyártóknak és a beszállítóiknak, ha versenyben akarnak maradni. Ezek a változások természetesen kiemelten érintik majd a magyar járműipart is, hiszen a kormányzati szándékkal összhangban, az ágazat rendkívüli ütemben bővült az elmúlt évtizedben. - írja a Portfolio

A járműipar elképesztően sikeres volt az elmúlt években, a vezető gyártók és beszállítók eladásai újabb és újabb csúcsokat döntöttek, árbevételük dinamikusan növekedett és hatalmas profitot tettek zsebre. A világ viszont gyorsan változik és 2019 elején már egyre több jel utalt arra, hogy ezt az aranykort egy sokkal nehezebb időszak váltja fel hamarosan.

A 2009 után indult kitartó növekedés, amelynek igazi hajtómotorja Kína volt, 2018 végére kifulladt, amelynek az lett az eredménye, hogy sok év után először kevesebb autót gyártottak és értékesítettek a világban.

Az elmúlt hónapok történései pedig megerősítették: véget ért a hagyományos autógyártás aranykora. Soha többé nem fognak eladni annyi új, kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművet, mint 2017-ben. És az autógyártás bő 100 éves üzleti modelljével, a kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművek gyártásával és értékesítésével soha többé nem lehet akkora profitokat realizálni, mint amekkorákat az utóbbi években láttunk.

A járműgyártásban új korszak kezdődik, az átmeneti időszakot pedig a globális autópiac lassulásán túl további jelentős kihívások nehezítik. Az elhúzódó kereskedelmi háborúk és a megállapodás nélküli Brexit rémképe egyaránt súlyosbítják azt a problémát, hogy a vezető autógyártóknak őrült összegeket kell fordítaniuk az alternatív hajtástechnológiákra történő átállásra. Jó okuk van erre, hiszen azok a szereplők, amelyek nem lesznek képesek viharos gyorsasággal lefaragni flottaszintű szén-dioxid-kibocsátásukat az előírásoknak megfelelően, hatalmas bírságokat lesznek kénytelenek befizetni az Európai Unió közös költségvetésébe. És nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem a távoli jövőről beszélünk, hanem már a következő évekről.

Hozzá kell ugyanakkor azt is tenni, hogy a bírságok összege jelentősen csökkenhet, illetve akár el is kerülhetőek abban az esetben, ha az elmúlt időszakban bejelentett nagyszabású beruházások és modelloffenzívák valóban megvalósulnak az alternatív meghajtású járművek területén, illetve a vásárlók körében is népszerűek lesznek a részben vagy teljesen elektromos modellek. A baj csak az, hogy az új technológiákra történő átállás, valamint az értékesítési portfóliók átalakítása hatalmas költségekkel, bevételkiesésekkel jár majd. Tehát az iparág szereplőinek mindenképpen a profitabilitásuk csökkenésével kell számolniuk.

További részletek a Portfolio cikkében >>


 

Kommentek

h i r d e t é s