h i r d e t é s

Veszélyes a TikTok és azonnal törölni kellene – mondják a hackerek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Veszélyes a TikTok és azonnal törölni kellene – mondják a hackerek

2020. július 06. - 19:11

 

Gyűlnek a viharfelhők a TikTok felett. 

A kép illusztráció! - Forrás: Inventiva

A napokban az indiai kormány tiltotta be az applikációt nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva, most pedig hackerek állítják róla azt, hogy veszélyes és azonnal törölni kellene, mert Kínába továbbítja a felhasználók adatait.

Az elmúlt néhány hónapban több milliós letöltési számot generáló TikTok hazánkban is az egyik legnépszerűbb közösségi platformnak számít. Talán sokan nem tudnak róla, de a Zhang Yiming által alapított, pekingi székhelyű ByteDance-hez köthető az alkalmazás. Egyes kormányok úgy vélik, a kínai technológiai vállalatokat arra kényszeríti Peking, hogy a nemzetbiztonsági szervezetek számára egy hátsó kaput tegyenek készülékeikbe és szoftvereikbe. Innen indult a Huawei botrány is, és úgy néz ki valami hasonló van most kibontakozóban a TikTok körül.

Az applikációt India nemrég nemzetbiztonsági veszélynek minősítette és tiltólistára tette, további 59, szintén kínai alkalmazással együtt. Az indiaiak egy közleményben azt írták, hogy az informatikusaik szerint engedély nélkül továbbít személyes adatokat kínai szerverekre a TikTok. Az iOS 14 rávilágított az elmúlt napokban arra is, hogy a TikTok akkor is rálát a vágólapra másolt adatainkra, ha éppen nem is fut az alkalmazás és semmi szüksége nem lenne rá. Elég aggályos ez abból kifolyólag, hogy manapság már rengeteg dolgot intéznek a felhasználók mobilról, érdemes csak a bankolásra gondolni.

Most az Anonymous hacker csoport is beleállt a TikTok-ba. Ők úgy vélik, hogy az alkalmazás egy jól menedzselt és marketingelt adathalász szoftver, ami valójában arra szolgál, hogy a kínai állam információt gyűjtsön vele. A névtelensége burkolózó csapat szerint mindenkinek azonnal törölnie kellene a TikTok-ot sőt, arra kérnek bennünket ha van olyan ismerősünk, akinek szintén rajta van a telefonján az app kérjük meg, hogy törölje azt.

Hasonló véleményen van egyébként több kiberbiztonsági szakember is, akik már hónapokkal ezelőtt hangot adtak ennek. Az indiai tiltás után valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy újabb országban kerüljön fekete-listára a TikTok. Nálunk ettől nem kell tartani, de a mostanában eléggé Kína ellenes USA-ban akár már napirenden is lehet a dolog. (forbes.com) / gsmring.hu


 

h i r d e t é s