h i r d e t é s

Vészhelyzetet állapítottak meg ki Budai vár alatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Vészhelyzetet állapítottak meg ki Budai vár alatt

2019. szeptember 24. - 19:34

 

Veszélyhelyzetet állapított meg az a független statikai vélemény, amelyet a Budavári Önkormányzat rendelt meg a Logodi utca 56-58. szám alatti támfalomlás miatt - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

Budapest, 2019. szeptember 17. Az előző napon beomlott támfal az I. kerületi Logodi utcában 2019. szeptember 17-én. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint a Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölték: szabálytalan és engedély nélküli építési munka vezetett a támfalomláshoz. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ennek alapján az önkormányzat azonnal veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt. A sérült meglazult mellvéd visszabontását és az alatta lévő földterasz védelmét írta elő, amelyet öt napon belül kell elvégeznie - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kiemelték: a Budavári Önkormányzat továbbra is mindent megtesz, hogy a Logodi utcában élő polgárokat ne veszélyeztesse az ott kialakult helyzet.

A Budavári Önkormányzat szeptember 16-án közölte, hogy beomlott a kerületben egy ingatlan támfala. A Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester szeptember 17-én azt közölte, hogy szabálytalan és engedély nélküli kivitelezési munka vezetett a támfalomláshoz.


Budapest, 2019. szeptember 17. Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere és Csány Éva kerületi főépítész az előző napon beomlott támfalnál az I. kerületi Logodi utcában 2019. szeptember 17-én. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint a Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölték: szabálytalan és engedély nélküli építési munka vezetett a támfalomláshoz.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szabálytalan és engedély nélküli kivitelezési munka vezetett a budai Logodi utcában történt hétfői támfalomláshoz - erről számolt be kedden a helyszínen a kerület polgármestere.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere azt mondta: a telek magántulajdonban lévő építési telek, de építési engedélyt mostanáig sem kértek az önkormányzattól, így azt sem tudják, mit és milyen célból szeretnének építeni.

A Logodi utca régészeti szempontból kiemelt lelőhelyként van nyilvántartva. Az előzetes régészeti feltáráshoz kapott ugyan hozzájárulást a kivitelező, de ilyen fajta földkitermelésre viszont egyáltalán nem volt engedélyük - szögezte le a polgármester, aki azt is elmondta: a szükséges közterületfoglalási engedélyüket múlt pénteken el is utasította a budavári önkormányzat, épp azért, mert a munkálat szükséges szakmai, statikai dokumentációját nem adták be.

Azt is hozzátette, a terület egy lejtős, veszélyes terület. Ezért fokozott biztonsági előírásokat kell betartani.
Kiemelte: az a fajta munka, ami nélkülözi a szakmai és statikai felmérést, nem folytatható, de nem teljes leállításról intézkednek, mivel így sem maradhat a telek. Valamilyen gyors, szakszerű megtámasztásra van szükség.

A délután folyamán a közműszolgáltatók szakemberei és a katasztrófavédelem is megtekinti a helyszínt. Az utca adott szakaszán vélhetően súly- és sebességkorlátozást vezetnek majd be - közölte Nagy Gábor Tamás.

Csány Éva, az I. kerület főépítésze azt mondta: talajmechanikai, statikai vizsgálatot rendeltek meg a területen. Egy ilyen esetben több műszaki megoldás lehetséges. Azon dolgoznak, hogy minél előbb, különösen télre, stabil legyen a környék megtámasztása.

Azt is megjegyezte, hogy ideális esetben még a földkivétel előtt cölöpökkel leverve kellett volna fallal megtámasztani a falat.

A Budavári Önkormányzat hétfőn közölte, hogy beomlott az I. kerületben egy ingatlan támfala. A Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. (MTI)


 

h i r d e t é s