h i r d e t é s

Vihar előtti csend?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Vihar előtti csend?

2017. augusztus 16. - 07:48

 

Ismét 36 fokos hőség van, aki teheti menekül a vízpartra. Sokan szabadságon vannak, éppen a hasukat süttetik valahol. Unokák a nagyszülőknél, nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje.

A kép illusztráció! - Forrás: kepguru.hu

A forróságot általában viharok, nagy esők követik. Bár ki tudja, ebben a bolond mai világban minden elképzelhető. Az én gyerekkoromban még  a négy évszak között különbséget tudtunk tenni. Volt tavasz, nyár - mezítláb a porban, ahogyan falun az szokás volt-, mikor "kellett" megjött az ősz és a tél is igazi volt. Az elmúlt években minden olyan össze-vissza működik. Mintha fenekestül felfordult volna a világunk.

Kiszámíthatatlan, tervezhetetlen lett minden, hiányoznak az életünkből a biztos kapaszkodók. A gyerekeink, unokáink már ebbe  a megváltozott világba születtek. Ennek a törvényeihez kell mindannyiunknak alkalmazkodnia. Van, akinek könnyen, van, akinek ez nehezebben megy. 

Ilyenkor nyáron a politikában is uborkaszezon van. Szünetel a parlament - bár mikor "dolgozik" azt sem vesszük észre-, kevesebb a hír, minden kis morzsára ráharapnak az újságok, televíziók, mert kell a szenzáció. 

A kormány azonban a helyén van. Az afrikai melegben is szórják a pénzt, mert a csókos hadat etetni muszáj. Éppen tegnap jelent meg, újabb 13 milliárdot  öntenek a stadionépítési programba. Ember legyen a talpán, aki össze tudja számolni, hány százmilliárdot ölt eddig bele a Fidesz, Orbán focimániájába. Csak éppen az egésznek semmi haszna nincs. A luxusstadionoktól nem lett jobb a nemzeti foci, s főleg nem lett több a néző. Igen mazochistának kell annak lennie, aki kimegy ma egy focimeccsre. Tavaly adták át a több mint hat milliárdba került MTK pályát. (Ha esetleg van, aki nem tudná, Deutsch Tamás a klub elnöke.)  A fiúk hálából, gyorsan kiestek a másodosztályba. Első hazai meccsükön még ezer néző sem volt. Ennyien még talán  egy falusi megyei első osztályú csapat mérkőzésére is kimennek. 

A stadionok mellett nagy pénz van a kormány kommunikációjában. Éppen a napokban döntöttek, hogy 720 millió forintért a Belügyminisztérium filmsorozatot készíttet. Biztos kajolni fogja a magyar az alkotást, epedve várja mindenki, hogy a körmét rágja az izgalomtól. A sorozatot Rogánék  "új" haveri cége készíti, mert - úgy mondják a fővárosban -, az előző kampányokat  bonyolító vállalkozás vezetője késve, vagy egyáltalán nem tejelt oda, ahova kellett volna. Urasága ezt tagadja, de valami igazsága lehet: látványosan nem ő nyeri újabban a több milliárdos tendereket.

A nemzeti gázszerelőjének a vagyona újabb milliárdokkal gazdagodhatott a nyáron. A média piacot lényegében Lőrinc barát lenyelte, újabban a Balaton környékén vitézkedik. Épp ma olvastam: A fél falu. A fél város. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön. 

A főnök közben valahol pihen. Ez nálunk hétpecsétes  titok, talán 80 évre még titkosították is.

Az ellenzéki oldal is próbálkozik, újabb miniszterelnök - jelölt is bejelentkezik a hírek szerint. Úgy látszik, nagy keletje van ma ennek a jelképes tisztségnek. Vajon a jelentkezők mindegyike tisztában van azzal, hogy nem lottósorsoláson dől el, ki lesz négy évig az ország vezetője? Sok víz lefolyik addig még a Dunán, míg a nép ismét az urnák elé járul. Dolgozni is kellene.

Forró nyár van, a közélet is lecsendesedett. Rendjén is van ez ilyenkor, az emberek politikai szólamok helyett, inkább a jó hideg fröccsöt választják. 

Pár hét, és beköszönt a szeptember. Rövidesen kiderül,  augusztus 20-át megússzuk-e vihar nélkül. Utána lassan elnéptelenedik a vízpart, a Balaton környéke is elcsendesedik. (Félreértés ne essék, nem arra gondolok, hogy a miniszterelnök cimborája befejezi a harácsolást, erről szó sincs.)

A politikai uborkaszezonnak is vége lesz. Mire feleszmélünk, a választási kampány kellős közepén találjuk magunkat. Rövidesen kiderül, melyik politikai erő használta ki jobban építkezésre a nyarat, milyen témák uralják majd a közbeszédet. Még egy rövid ideig ellehet kenni a valóságot, de a lapokat hamarosan teríteni kell: Orbánnak, a Jobbiknak, a demokratikus ellenzék pártjainak. Talán nem is oly sokára választók látni fogják, kinél vannak a nyerő lapok, melyik csoportosulásnak lehet valódi esélye a jövő évi választások megnyerésére. A tét nagy, "csak" a jövőnkről van szó.

Címkék: 

 

h i r d e t é s