h i r d e t é s

Visszacsúszunk a borúsabb időbe, a héten ismét kitombolhatja magát az eső

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Visszacsúszunk a borúsabb időbe, a héten ismét kitombolhatja magát az eső

2019. május 27. - 06:13

 

A fülledtség fokozódik, záporok, zivatarok is kialakulhatnak! Egész héten ez lesz a jellemző... - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixbay.com

Hétfőn délelőtt északkeleten hosszabb időre is kisüthet a nap, máshol többnyire sok lesz a felhő. Szórványosan alakulnak ki záporok.  Délután a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. A déli szél mérsékelt lesz. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Hétfőn markáns fronthatástól mentes lesz a nap, de nem csökkennek az előző napokon tapasztalt panaszok. - írja a meteoklinika.hu

Országszerte, egész nap problémát okozhat a fülledtség.

Hétfőn nem érkezik markáns front hazánk fölé, azonban az összetett légköri helyzet hatására az előző napokhoz hasonló tünetek jelentkezhetnek. Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. A hét első munkanapján sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek a munkahelyen, csökken a teljesítőképesség és nehezebben tud majd koncentrálni. Országszerte sokfelé fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – ennek tükrében amennyire csak teheti, kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat.

A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.

A szabadban a tartósan napos tájakon ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 20-30-as faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljön, illetve átmenetileg erős, viharos lökések csökkenthetik a menetstabilitást. Ingerült sofőrökre, tompa reflexekre számítson – vezessen fokozott körültekintéssel! A napos tájakon a napszemüveg használatával a baleseti kockázat csökkenthető, hiszen így még alacsony napállás (napkelt, napnyugta) idején sem vakíthatja el a nap.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, légszomj, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s