h i r d e t é s


Visszatér a kellemesen meleg tavasz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Visszatér a kellemesen meleg tavasz

2017. március 27. - 06:53

 

Hétfőn még viszonylag hűvös napra kell készülni: hajnalban országszerte fagypont körül alakulnak a minimumhőmérsékletek, napközben a csúcsértékek 15 fok alatt maradnak - írja az időjárás.hu.

Keddtől aztán újra jelentős melegedés kezdődik, ismét kellemes tavaszi időben lesz részünk, sőt a jelenlegi előrejelzések szerint a frontok is elkerülnek bennünket egy időre.

Délelőtt keleten egyre többfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, míg az ország más részein alig zavarja majd felhő a kellemesen napos időt.

Délután a Dunántúlon időnként, másutt gyakran és erősen gomolyfelhős lesz az ég, a legtöbb napsütésre a nyugati megyékben élők számíthatnak. Csapadék nem várható.

Gyenge, mérsékelt északias szél mellett 10, 15 fok között alakul a maximumhőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Hétfőn már nem kell frontoktól tartani, némileg javul az élettani helyzet, ugyanakkor a hidegfrontra fokozottan érzékenyeknél eleinte még többféle tünet jelentkezhet - írja a meteoklinika.hu.

A csípősen hideg reggelen felerősödhetnek a kopásos ízületi bántalmak, majd a nap folyamán várhatóan fokozatosan enyhülnek a panaszok. Az érintetteknek ajánlott ébredés után egy könnyű és kíméletes tornával átmozgatni a végtagokat, amely sokat segíthet a sajgó fájdalom csökkentésében.

Napközben mérséklődnek a vérnyomásproblémák, estére többeknél a görcshajlam is jelentősen csökkenhet. Mindazonáltal egyeseknél az óraátállítás miatt továbbra is jelentkezhet fáradékonyság, illetve alvászavar.

Növekszik a pollenterhelés is, romlik az allergiahelyzet. Elsősorban a nyárfa, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja érheti el többfelé ismét a magas szintet, de a déli, délnyugati országrészben helyenként a nyírfa virágpora is intenzív tüneteket válthat ki az arra allergiásoknál. Célszerű kerülni a tejtermékek fogyasztását, valamint a szabadban való sportolást, a szellőztetés is inkább a kora esti órákban javasolt.

Az autósok számára ajánlott figyelembe venni, hogy reggel sokfelé deres lehetnek az utak, az útburkolat pedig hirtelen fékezés, vagy irányváltás következtében könnyen csúszóssá válhat. Ezeken a területeken tehát javasolt mérsékelni a sebességet, illetve a megszokottnál nagyobb körültekintéssel közlekedni. Napközben – leginkább a Dunántúlon – olykor a napsütés is elvakíthatja a sofőröket, jó, ha van kéznél napszemüveg.

 

idojaras.hu / meteoklinika.huh i r d e t é s

betöltés...

;