h i r d e t é s

Vizet találhattak egy távoli bolygón

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vizet találhattak egy távoli bolygón

2023. március 23. - 11:57

Először sikerült lencsevégre kapni porvihart a Naprendszeren kívül a James Webb űrteleszkóp segítségével – írja az MTI. A porvihart a Földtől 40 fényévre található VHS 1256 b exobolygón mutatták ki.

A kép illusztráció! - Forrás: WebbTelescope.org

Az idegen csillag körül keringő bolygót a brit fejlesztésű Vista teleszkóppal fedezték fel Chilében, még 2015-ben. A hatalmas bolygó tömege 12-18-szorosa a Jupiterének, és két csillag körül kering körülbelül négyszer akkora távolságban, mint a Plutó a Naptól. A bolygó körülbelül tízezer év alatt teszi meg pályáját.

A korábbi megfigyelések vöröses színűnek mutatták az exobolygót, ami por jelenlétére utalt a légkörben. A NASA JWST űrteleszkópjának pedig sikerült megerősíteni ezt a hipotézist.

Az észleléshez nélkülözhetetlen volt a teleszkóp középinfravörös műszere (Miri) és a közeli infravörös spektrométere (NirSpec). A bolygóról nem készült most kép, csak az arról visszaverődő fényt bontották alkotószíneire, hogy megismerjék a légkör összetételét. Az Arizonai Egyetem munkatársa, Brittany Miles által vezetett kutatócsoport a JWST adatainak elemzése során víz, metán, szén-monoxid és szén-dioxid nyomaira bukkant. Korábban sohasem találtak még egyszerre ennyi molekulát egy Naprendszerünkön kívüli bolygón.

Emellett az is kiderült, hogy a VHS 1256 b szilikátporral teli felhői állandóan emelkednek, keverednek és forognak a bolygó 22 órás napjának folyamán, a kihűlt anyagot lefelé, a forrót felfelé hajtva. Egyes felhőkben egészen apró, füsthöz hasonló szilikátszemcsék találhatók, míg mások valamivel nagyobb, kis homokszemcsékhez hasonló anyagot tartalmaznak. A kutatók fényesebb és sötétebb felhőfoltokat is észleltek, ami arra utal, hogy némelyik felhő alacsonyabban fekvő és magasabb hőmérsékletű, míg mások magasabban húzódnak és hűvösebbek.

A bolygó légkörének magasabb rétegeiben a hőmérséklet a 830 Celsius fokot is elérheti.

Jelenlegi ismereteink alapján a VHS 1256 b ezzel a legváltozékonyabb bolygótömegű objektum a világűrben. Felhőtakarója egy másik tényre is rámutat: az exobolygó csillagászati szempontból meglehetősen fiatal – mindössze 150 millió év telt el a kialakulása óta, és még évmilliárdokig fog változni. A kutatók szerint a bolygó idővel egyre hidegebb lesz, és az égboltja kitisztul. (MTI)/24.hu