h i r d e t é s

Vona Gábor megkövette Ujhelyi Istvánt!

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Vona Gábor megkövette Ujhelyi Istvánt!

2021. május 16. - 06:51

 

"Szerintem sokakat meglepünk azzal, hogy most beszélgetünk!" – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az általa indított "Heti Kettes Ujhelyivel" című videósorozat legfrissebb epizódjában, amelyben a Jobbik egykori elnöke, Vona Gábor volt az európai politikus vendége. 

Ujhelyi István és Vona Gábor - Forrás: fuhu.hu

Az MSZP képviselője ezzel arra utalt, hogy az elmúlt években a legtöbb politikai és emberi vitája az akkor még szélsőséges Jobbik politikusaival volt, többek között a most vendégnek hívott Vona Gáborral. A szocialista politikus a beszélgetés egy pontját arra emlékeztette a korábbi pártelnököt, hogy a gárdisták egyszer napokon át hangosan tüntettek az Ujhelyi-család szegedi háza előtt, amely rendkívül fenyegető élmény volt a szocialista politikus kisgyermekei számára.

"AKKOR ROHADTUL UTÁLTALAK BENNETEKET ÉS TUDNOD KELL, HOGY NAGYON MESSZIRŐL INDULUNK AHHOZ, HOGY MOST NORMÁLIS HANGON BESZÉLGETNI TUDJUNK ÉS MEGVITASSUK A HÉT LEGFONTOSABB ESEMÉNYEIT"– tette hozzá az MSZP EP-képviselője.

Vona Gábor a közösségi oldalakon elérhető beszélgetésben erre válaszul nyilvánosan megkövette Ujhelyit. "Sok idő eltelt azóta és nyilván sok minden lezajlott és megváltozott bennem is. HA VAN VALAMI, AMIT GUSZTUSTALANNAK TARTOK A MAI FEJEMMEL, HA A POLITIKÁT A CSALÁDDAL ÖSSZEKEVERJÜK, HA A CSALÁDTAGOKAT IS BEVONJUK A POLITIKÁBA. HA EZ SZÁMÍT BÁRMIT IS, AKKOR MOST MEGKÖVETLEK EZÉRT ÉS ELNÉZÉST KÉREK" – mondta Vona Gábor, akinek szavait Ujhelyi korrektnek és megnyugtatónak nevezte.

A jövőre esedékes választás kapcsán Vona többek között azt mondta, hogy nem normális állapot eltérő értékrendű pártokat "egybeterelni", de a Fidesz rendszere ezt megköveteli a változás eléréséhez. Vona egyenesen arról beszélt, hogy nem csupán kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség, hiszen a Fidesz maga is rendszerként tekint arra, amit felépített az elmúlt években.

"Ebben nyilván vita van köztünk, de én a több lista híve lettem volna. Számomra a legszimpatikusabb és a leghatékonyabb módszer az lett volna, ha az egyéni képviselői mandátumok szintjén egy jelölt áll fel a kormánnyal szemben, pártlisták esetében viszont lett volna alternatíva.

A Fidesz által elfogadott törvénymódosítás persze ezt múlttá tette, de én olyan országban szeretnék élni, ahol van hat-hét párt a Parlamentben, amely között mindenkinek van olyan, amelyről úgy érzi, hogy őt képviseli" – fogalmazott a Jobbik egykori vezetője.

Arra a kérdésre, hogy vajon újra belépne-e a Fideszbe, mint tette ezt annak idején 2001-ben, Vona Gábor azt válaszolta: biztosan nem, de – tette hozzá – a mostani Fideszbe szerinte egyébként is kevés fiatal akar most csatlakozni, hiszen nem képvisel olyan értékrendet, amely vonzó lenne a számukra.

A JOBBIK EGYKORI KORMÁNYFŐJELÖLTJE AZT SEM TARTOTTA KIZÁRTNAK, HOGY HAMAROSAN ÚJRA AKTÍVABB POLITIKAI-KÖZÉLETI SZEREPET VÁLLAL, mint fogalmazott: jelenleg "közéleten belül, de pártpolitikán kívül vagyok, amiben jól is érzem magam, de nem zárom ki, hogy ez megváltozik, hiszen a közéleti szoftverem nem változott".

A "Heti Kettes Ujhelyivel" című videósorozat eheti epizódjában az egyik aktuális téma az önkormányzati bérlakások kötelező és nyomott áron történő kiárusítása volt. Ezzel kapcsolatban Vona többek között azt mondta: a Fidesz koncepciója ebben is a hatalom megtartása, vagyis még egy esetleges kormányváltás esetén is be akarnak rendezkedni egy olyan erőpozícióba, ahonnan könnyebben vissza tudnak majd térni.

"Orbán szeretné olyan helyzetbe hozni a 2022-ben következő, esetleges ellenzéki kormányt, hogy erőforrások, államigazgatási pozíciók és más eszközök nélkül kelljen egy gazdaságilag egyébként nem könnyű helyzetben irányítania az országot" – kommentálta az ügyet a korábbi jobbikos politikus. Vona azt is hozzátette, hogy szerinte a vonatkozó törvényt benyújtó, fideszes Böröcz László azok közé tartozik (ide sorolta még Gulyás Gergelyt is), akiknek a gesztusain látszik, hogy nem érzik jól magukat jelenlegi helyzetükben és valójában azt várják, hogy kimentse őket valaki a NER-ből.

Ezzel kapcsolatban Ujhelyi is rámutatott, hogy számos – még a régi mozgalmi időkből meglévő – ismerőse van a Fidesz mostani vezetői között, akiknek rendszeresen felhívja arra a figyelmét, hogy

"ORBÁN UTÁN IS LESZ ÉLET MAGYARORSZÁGON ÉS AKKOR SZEMBE KELL MAJD NÉZZENEK AZZAL, HOGY MIHEZ ADTÁK A NEVÜKET".

Az MSZP EP-képviselője szerint erre az egyik legjobb példa Gulyás Gergely, mert "rajta tényleg látszik, hogy beszorult az ügybe."

A beszélgetés során szóba kerültek még az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó források és azok felhasználása is, ezzel kapcsolatban Ujhelyi többek között arról beszélt, hogy a kormány láthatóan kapkod, hiszen az eredeti – több mint négyszáz oldalas és még az egyetemeknek 1500 milliárdos támogatást ígérő – nemzeti tervet Orbán brüsszeli tárgyalásai után elvetették és az új programot már úgy adták le, hogy érdemben senkivel nem is egyeztették.

Vona Gábor szerint a Fidesznek sürgősen kell a pénz, hogy a választások előtt bele tudják pumpálni a gazdaságba, és ezzel kapcsolatban A KEDVEZŐTLENEBB KAMATTAL FELVEHETŐ OROSZ ÉS KÍNAI HITEL IS HASZNOSABBNAK BIZONYUL A SZÁMUKRA, HISZEN – AZ UNIÓS FORRÁSOKKAL SZEMBEN – EZEK FELHASZNÁLÁSÁBA KEVÉSBÉ SZÓLNAK BELE.

Vona a Fidesz kormányfőjét egyébként a beszélgetés során az Európai Unió egyik olyan "trolljának" nevezte, akit külföldi hatalmak tartanak fenn.

A Jobbik korábbi elnöke hozzátette, hogy a jelenlegi EU rendkívül gyenge, ezért mielőbb az intézmény teljes reformjára van szükség. Ebben Ujhelyivel egyet is értettek,  n  a mostani uniós konstrukció nem maradhat működőképes hosszútávon, viszont szerinte az orbáni feszítéssel szemben inkább meg kell erősíteni az Unió rendszerét: bizonyos kérdésekben centralizáltabb formát kell létrehozni, de minél több helyi döntést és kompetenciát a lokális szinteknek adva.

Azzal kapcsolatban, hogy hányasra értékelné a kormány járványkezelését egészségügyi és gazdasági szempontból, Vona azt válaszolta: nem adna rá jegyet, mert értékelhetetlen.

"Túlértékeljük a kormány ráhatását a járványra. Úgy gondolom, hogy a vírus nem Orbán Viktor kottájából játszik. Orbán csak megpróbálja lekommunikálni, hogy épp azért megy arra a vírus, mert ő erre kérte (…) Amiben ez a kormány ’jól’ teljesített, hogy saját hatalmának megőrzésében kihasználta a lehetőségeket" – fogalmazott Vona Gábor.

Az online beszélgetésben szóba került még a covid mentális hatása, amellyel kapcsolatban az elmúlt napokban Ujhelyi István szakmai kerekasztal-beszélgetést is szervezett és egy célzott, mentálhigiénés program létrehozását sürgette. Azt is elmondta, hogy sokgyermekes családapaként szorongott a covid-járvány kezdeti szakaszában, amelynek leküzdéséhez szakember segítségét kérte.

Vona Gábor ezt példaértékű és edukációs szempontból is kiemelkedően fontos nyilatkozatnak nevezte, támogatva Ujhelyit a mentálhigiénés program sürgetésében is. A Jobbik korábbi elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: gyermekkora óta "halálszorongása" volt, amelyről nemrég egy könyvet is írt, feldolgozva a problémát.

"MINDENKIT ARRA BÁTORÍTOK ÉN IS, HOGY BESZÉLJÜNK EZEKRŐL A KÉRDÉSEKRŐL, mert nekem is jólesett olvasni ezeket a nyilatkozatokat. Jó tudni ilyen helyzetben, hogy nem vagyunk egyedül" – mondta a videóban Vona Gábor. (fuhu.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s