h i r d e t é s

Vörös hó borítja a tájat egy antarktiszi szigeten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vörös hó borítja a tájat egy antarktiszi szigeten

2020. március 10. - 08:40

 

Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga az antarktiszi Galindez-szigeten. 

Forrás: Міністерство освіти і науки України / Facebook

Az ukrán Vernadsky kutatóállomás környékén hetek óta észlelhető jelenség a szokatlanul meleg időjárással függ össze, ugyanis magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikus méretű algafaj. Nemrég 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek a Déli-sarkvidék több pontján is.

Kutatók szerint a jelenség meggyorsítja az olvadást, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó. A pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az Alpok egyes pontjain is. A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgák hatását a gleccserolvadásra és ezt a jövőbeni klímamodelleknél számításba kell venni.

Ugyanakkor Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakembere "nehezen elképzelhetőnek" tartja, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára. Mint mondta, erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások és a tudomány még túl keveset tud arról is, miként képes ez a mikroszkopikus alga olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.

erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s