h i r d e t é s

VPS szolgáltatás vagy “vasszekrény”? Melyik előnyösebb?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

VPS szolgáltatás vagy “vasszekrény”? Melyik előnyösebb?

2023. február 17. - 15:16

Irodai munkakörnyezetben az IT rendszer különböző részei, a szoftverek és programok - saját weboldalak, levelezőrendszer stb - mind szervereken futnak. Az tehát bizonyos, hogy szerverek nélkül nem igazán tudnánk számítógépen dolgozni és érdemi munkát végezni. A szerverek azonban ma már elérhetők virtuális formában is. De vajon megéri lecserélni az irodában fizikálisan hozzáférhető szervereket virtuálisra? Cikkünkben Imre István, az IamIT ügyvezetője segítségével szedtük össze a két szervertípus előnyeit és hátrányait.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik egy fizikai szerver?

I.I.: “A fizikai szerverek egyik alapvető előnye, hogy nem szerepel harmadik személy az üzemeltetésben, így az adatok ebből a szempontból teljes biztonságban vannak. Ezzel azonban máris rátérhetünk az egyik hátrányra is, hiszen egy esetleges katasztrófa esetén (pl. tűz vagy betörés) az elveszett adatok nem állíthatók vissza. A fizikai szerverek másik előnyének mondható, hogy nincs szükség internetkapcsolatra a hozzáféréshez. Ez azonban egyre kevésbé számít előnynek, hiszen ma már mindenhol van elérhető internetkapcsolat. Ezzel pedig az előnyök végéhez értünk.

Egy fizikai szerver ma már elavult üzemeltetési módnak számít. Ráadásul költséges is, hiszen magát a hardvert is meg kell vennünk. A fizikai szerverek igényesek, így olyan helyiségre van szükség a tárolásukhoz, ami kifejezetten kedvez ezeknek a vasszekrényeknek. Ilyen például a klimatizálás, ami a gép felhevülését akadályozza meg, illetve folyamatos tápellátást igényelnek, hogy ne történjen kiesés az üzemelésben. Ha egy alkatrész tönkremegy, a cseréje költséges és időigényes. Nehezen bővíthető, és nem csökkenthető, tehát kevesebb adat esetén a szerver nagy része kihasználatlanul áll.”

Jobb tehát a VPS?

I.I.: “A virtuális szerverek működésének egyetlen feltétele van, mégpedig egy stabil és gyors internetkapcsolat. Ez ma már a legtöbb esetben nem okoz gondot, így nem is nagyon tudok a VPS esetében hátrányt megemlíteni. Ellenben számos előnye van. Ilyen például, hogy költséghatékony, hiszen a hardvert nem a használó birtokolja, neki csak a szerver bérlési díját kell megfizetnie, ami jelentősen kevesebb kiadással jár. 

Üzemkiesésre sem kell számítani VPS szerver esetén, hiszen egy ilyen rendszer több kisebb szerverből áll. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik valamilyen okból leállna, a rendszer az adatainkat és a munkát automatikusan átirányítja egy másikra. Emellett az adatvesztés kockázata is sokkal kisebb, hiszen még ha meg is történne, minden egyszerűen visszaállítható. A VPS szerverek rugalmasan bővíthetők és csökkenthetők, vagyis csak annyiért kell fizetnie a használónak, amennyit ténylegesen használ.

Az IamIT VPS szolgáltatásával jelentősen nő a munkafolyamatok hatékonysága. A virtuális szerverek minőségi hardvereken, folyamatos felügyelet alatt futnak.