h i r d e t é s

Weber: Orbán múlt szeptemberben mondta fel a konszenzust az Unióval

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Weber: Orbán múlt szeptemberben mondta fel a konszenzust az Unióval

2019. március 22. - 08:19

 

A világsajtó nagyjából egyetért abban, hogy ezúttal Orbán kapta a kokit meg a sallert is.

Forrás: EurActiv

Manfred Weber szerint Orbán Viktor tavaly szeptemberig hajlandó volt figyelembe venni az Unió véleményét, ám onnantól kezdve megtagadta azt, ez vezetett el azután a Néppárt tegnapelőtti határozatához. Ezek után viszont nem szólhat bele, hogy miként alakuljon az EPP jövője, azt az elnökség szabja meg, benne a bajor frakcióvezetővel. Arra a megjegyzésre, hogy a magyar kormányfő nem kíván változtatni vonalán, Weber úgy válaszolt, hogy ő a politikai paletta közepén akar többséget elérni, a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel együtt, tehát nem a jobboldallal. Ebből következően kizárta az együttműködés lehetőségét az olasz Ligával, illetve a PiS-szel. Egyben felhívta a szociáldemokratákat, hogy kövessék a példáját. Ő maga harcol azért, hogy visszaszorítsák az AfD-t, vagy Le Pen pártját, mert igyekszik elszigetelni a populistákat.

Amikor az újságíró ezek után azt feszegette, hogy a szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltjének vajon ugyanúgy kell-e eljárnia a román tagpárttal, ahogyan azt az EPP tette a Fidesszel, Weber úgy reagált, hogy ezt Timmermansnak kell eldöntenie. De ha nem csinál semmit, akkor veszít a hiteléből. Szerinte a jogállam vizsgálatát ki kell vonni a pártpolitikai erőtérből, ezért is javasolt a minap független mechanizmust. Úgy vélte, a konzervatívok soha nem csukták be a szemüket a Fidesz kapcsán. Ő ugyan sokáig védte Orbánt, de az alapjogok ügyében nem ismer kompromisszumot, ott nincs engedmény. Viszont úgy gondolja, hogy különféle programokkal be kell temetni a Kelet és Nyugat közti árkot, amibe beletartozik a katonai védelem megerősítése az orosz határon.  A migráció kérdését pedig a legfelső szinten kell rendezni. (Süddeutsche Zeitung)

Az Európai Néppárt végre szembefordult Orbánnal

A konzervatív lap vezércikke úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor európai dorgálást kapott a Néppárttól, de a pártcsaládot dicséret illeti meg, amiért végre szembefordult a magyar vezetővel. A tagság önmagában nem segített, hogy a kormányfő felelősebb vonalat vigyen, és ez ártott magas rangú kereszténydemokrata személyiségek hitelének. Hiszen Orbán évek óta nem hajlandó követni az EU értékeit. 2010 óta emberei javarészt megszállták a magánsajtót. Nemzetközi megfigyelők szabadnak, de nem tisztességesnek minősítették a tavalyi választásokat. A miniszterelnök aláásta az igazságszolgáltatás önállóságát. Egyik célpontja Soros, akit példátlanul antiszemita módon támad.

Mindennek ellenére a Fidesz az EPP tagja maradhatott, és a tagság megvédte Brüsszellel szemben. Orbán nem is kíván távozni a kereszténydemokraták soraiból, de most átmenetileg kirakták. A Néppárt bátorságot árul el, még ha a lépés a legtöbb megfigyelő számára logikusnak tűnik is. De mivel várhatóan jelentősen előretörnek a lázadó pártok az EP-választáson, ezért némely politikusok a fő áramlatból attól tartanak, hogy a magyar párt és a 12 strasbourgi képviselői hely elvesztése egy új, euroszkeptikus szövetséget segít életre. (Wall Street Journal)

Orbán arcmentési próbálkozása

Orbán Viktor győzelemként állítja be a felfüggesztést, miután az alternatíva a kizárás volt, amiért lerombolja a demokratikus normákat. De ez csak arcmentési próbálkozás a részéről, mivel nyitva tartja a lehetőséget, hogy a választás után csatlakozzon a hasonszőrű populistákhoz. A hatalomközeli magyar média úgy tüntette fel, hogy a Fidesz maga fagyasztotta be tagsági jogainak gyakorlását, nem pedig politikai megszégyenítésről van szó. Ám ha a pártcsalád sok szavazatot tud begyűjteni május végén, akkor Orbán nélkül is képes lehet koalíciót létrehozni, a szociáldemokratákkal, liberálisokkal vagy a zöldekkel együtt. A másik eshetőség az, hogy szüksége lesz a magyar képviselőkre, mert az euroszkeptikus erők át akarják alakítani az unió teljes működését.

A Teneo kockázatelemző egyik munkatársa szerint a Fidesz sorsát az dönti el, hogy mi a nagyobb kockázat: az, ha tag marad, mert akkor kilépésre kényszerülhetnek az EPP liberálisabb pártjai, illetve az, ha netán nem a pártcsalád adja a Bizottság következő elnökét. Bíró-Nagy András a Policy Solutions társigazgatója azt mondja, Orbán egészen kivételesen nagy megrovást kapott, de a végső megoldást mindkét oldalt a későbbiekre tolta ki. Ugyanakkor ha el kellene hagynia a pártcsaládot, az meggyengítené Orbán alkupozícióját az uniós költségvetési tárgyalásokon. (Bloomberg)

b1.blog.hu


 

h i r d e t é s