h i r d e t é s

Weber taktikájától függ a Fidesz tagsága

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Weber taktikájától függ a Fidesz tagsága

2019. március 30. - 07:55

 

Orbánnak vállalhatatlan lesz, ha Weber túlságosan balra mozdul

Orbán és Weber - Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs/MTI/MTVA

Noha a Fidesz tagságának felfüggesztésével sikerült ideiglenesen a szőnyeg alá seperni az Európai Néppártot (EPP) feszítő ellentéteket, a konfliktus a májusi választás után ismét kiéleződik.

Bár Manfred Weber csúcsjelölt eddig egyensúlyozni próbált az Orbán Viktor kizárása mellett kardoskodók és a magyar miniszterelnök között, a megegyezésesnek tűnő döntés nem sokáig tartható fent. Webernek nehezebb lesz megszerezni az Európai Bizottság elnöki székét, mint Jean-Claude Junckernek volt közel öt évvel ezelőtt. A felmérések azt mutatják, hogy az akkori koalíció – az EPP és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) – jelentősen meggyengül májusban, így a bajor politikusnak új szövetségesek után kell néznie.

Weber kijelentette: Európa jövőjét a balliberális erőkre bízná, amelyeknek szövetséget ajánlott.

- ídézte a Pesti Srácok az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.

Weber egyik lehetősége, hogy a Guy Verhofstadt vezette liberális ALDE-frakció és Emmanuel Macron francia elnök új alakulata felé fordul. A másik forgatókönyv az lehet, hogy a markánsabb jobboldaltól remél segítséget, azaz például a lengyel kormányzópárt által dominált Európai Konzervatívok és Reformistáktól. Utóbbinak igen kicsi a valószínűsége, hiszen a néppárti csúcsjelölt épp a napokban szólította fel az Európai Tanácsot, hogy vegye napirendre a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni, hetes cikkely szerinti eljárások kérdését. Ha ez valósul meg, akkor Orbán a kiváló varsói kapcsolatainak köszönhetően segítheti ennek a koalíciós formának a létrejöttét – mutatott rá Kiszelly Zoltán politológus. 

– Annak van jelenleg a legnagyobb esélye, hogy Weber a szocialisták, az ALDE és Macronék felé nyit. A Fidesz szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy a csúcsjelölt milyen mértékben venné át a liberálisok programját – mondta Kiszelly. 

– Ha Weber a bevándorlás és a föderális Európa kérdésében is túlságosan a baloldal felé húz majd, a magyar miniszterelnök számára vállalhatatlan lesz az együttműködés, de az sem kizárt, hogy a liberálisok fogják követelni a Fidesz eltávolítását az EPP-ből – tette hozzá a szakértő. A jelek szerint a Fidesz holdudvara egyre kevésbé szimpatizál a magyar kormánypártok uniós közösségével. A Terror Háza Múzeumot vezető Schmidt Mária például a napokban arra utalt, hogy Soros György lefizette Webert a CEU támogatásáért cserébe, továbbá kijelentette: ő bizony „lekevert volna egy hatalmas taslit” Junckernek, amiért ő korábban lediktátorozta és megpaskolta Orbán arcát.

Szükség lesz a segítségre

A következő EP-ben 705 politikus foglal majd helyet, azaz legalább 353 szavazatra lesz szükségese Webernek a többséghez. A legfrissebb EP-mandátumbecslés szerint egy néppárti–szocialista–liberális koalíció Macron nélkül is 402 képviselővel rendelkezne. Amennyiben az EPP és az S&D az ECR-rel állna össze, akkor – ha szűkösen is, de – 383 mandátummal meglenne a szükséges többség Weber mögött. (blikk.hu)


 

h i r d e t é s