h i r d e t é s

100 körül van azoknak a kutaknak a száma, hol nem lehet tankolni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

100 körül van azoknak a kutaknak a száma, hol nem lehet tankolni

2022. augusztus 08. - 16:32

Országszerte már 100 körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele. A legnagyobb üzemeltető cégek korlátozásokat vezettek be. - írja az atv.hu

Utoljára péntek este kaptak üzemanyagot az egyik balassagyarmati benzinkútnak az üzemeltetői, ami állításuk szerint pillanatokon belül elfogyott, így most hétfőn már ki sem nyitottak. Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője azt mondta: ez most azért nagy probléma, mert az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. "Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk" - tette hozzá.

Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni. Ezzel szemben a Shell kutaknál 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, ami piaci áron számolva több, mint duplája az OMV-s mennyiségnek. Balogh József szerint a cégek saját hatáskörben döntenek arról, hogy hány liter üzemanyagot  vagy mekkora összeghatárig tankolhatunk az autónkba. Az energiapiaci szakértő hozzátette: az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, bár ő ilyenről még nem tud. Balogh hallott egy olyan szabolcsi faluról, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Az energiapiaci szakértő egy fotót is küldött Híradónknak egy váci töltőállomásról, ahol nem sokkal 12 óra után már nem lehetett tankolni. Országszerte egyre több a hasonló helyzetben lévő kutak száma. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot.

A holtankoljak.hu előrejelzése szerint egyébként szerdától csökken majd az üzemanyagár. A benzin piaci ára literenként ára 672 forint, a gázolajé pedig 723 forint lesz majd. (atv.hu)