h i r d e t é s

1000 km/ó-nál gyorsabb vonat indul Kanadában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

1000 km/ó-nál gyorsabb vonat indul Kanadában

2022. július 25. - 14:27

Az első hyperloop-vonalat Edmonton és Calgary között építenék. 

Forrás: TransPod

A kanadai Torontóban bemutatták a világ első, 1000 kilométer per óra fölötti sebességgel haladó közlekedési eszközét – írja a Business Wire cikkére hivatkozva az MTI. A FluxJet egy repülő és egy vonat keveréke, amely egy föld feletti csőben, érintésmentes technikával közlekedik, teljes egészében elektromos áramot felhasználva.

A FluxJetet a 2015-ben alapított TransPod nevű kanadai startup fejlesztette ki, az első, kicsinyített modell működését pedig most mutatták be. A próbapályán a közel egy tonna súlyú FluxJet a csőben egy előre meghatározott utat tett meg, és azt is megnézhették a résztvevők, hogyan lehet a járműből ki- és beszállni.

A TransPod a jövőben egymástól távol eső nagyvárosokat kötne össze föld feletti csövekkel, amelyekben a FluxJetek a repülőknél jóval gyorsabban és jóval olcsóbban tudnának majd közlekedni. A FluxJetről szóló YouTube-videó itt tekinthető meg.

A Transpod Lines első vonalát a kanadai Edmonton és Calgary között építené meg, a beruházásra pedig 550 millió dollár értékű tőkét össze is gyűjtöttek. Ebből a pénzből a tervezést és a környezetvédelmi engedélyek beszerzését már el is kezdték, az építkezés teljes ára ugyanakkor ennek többszöröse, legalább 18 milliárd dollár (7200 milliárd forint) lenne. Ha ez a vonal megépül, az utasok a repülőhöz képest jóval olcsóbban tudnak majd jegyet venni rá, és évente több százezer tonna széndioxid kibocsátását is megspórolják.

A hyperloop – azaz a csőben érintkezésmentesen közlekedő szállítóeszköz – ötletét Elon Musk vetette fel először 2013-ban. Az ezt követő években több cég is alakult a megvalósításra, a korábban úttörőnek számító Virgin Hyperloop például 2020 végén tesztelte először embereken a rendszerét. (Telex)