h i r d e t é s

140 gyereket és tanáraikat hagyta magára az állam

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

140 gyereket és tanáraikat hagyta magára az állam

2023. április 27. - 10:48

A borsodi Fügödön másfél évvel ezelőtt leégett az általános iskola, ahová szinte csak hátrányos helyzetű, cigány gyerekek járnak.

Forrás: Euronews

Az oktatási rend felborult, egy konténerben rendezték be az osztálytermet, az épületben nincs menza, a tanárok és diákok egy vécét használnak, a szülők pedig már azt mondják, szeptembertől nem engedik iskolába a gyerekeket. 

„A fügödi iskola felújítását késlelteti az egyre mélyülő gazdasági válság, melyet az orosz–ukrán háború, valamint az erre válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók generáltak” – írta a Telexnek Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén kormánypárti országgyűlési képviselője.

Ebbe a választókerületbe tartozik az az Encs-Fügödön található általános iskola, amely 2021. szeptember 14-én virradóra leégett, azóta pedig még csak el sem kezdődött a felújítása. 

A fideszes képviselő a lapnak küldött irásbeli nyilatkozatában kitért arra, hogy szerinte nemcsak a háború és brüsszeli szankciók okolhatók a felújítás csúszása miatt, hanem például az is, hogy

az Európai Parlament Magyarország részére ki nem fizetett 4000 milliárd forint uniós forrás több egyéb fejlesztés mellett forrást biztosított volna az ilyen jellegű káresemények mielőbbi helyreállítására.

az előzetes kalkulációk alapján 300 millió forintból rekonstruálni lehetne az iskolát. Hörcsik megjegyezte: „az elmúlt másfél évben rendületlenül azon dolgoztam, hogy a leégett iskolarész pótlásra kerüljön és a tanítás visszatérhessen a normál mederbe”.

A politikus írásban egyeztetett Szabó Árpáddal, a szerencsi tankerület vezetőjével, a felújítás meggyorsítása érdekében pedig jelezte a problémát Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felé, de közvetlen kérelemmel fordult Pintér Sándorhoz, valamint Lázár János támogatását is kérte. (Telex)