h i r d e t é s

15 perc alatt leégett egy teljes város Kanadában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

15 perc alatt leégett egy teljes város Kanadában

2021. július 03. - 10:26

A hőhullám után most tüzek pusztítanak Kanada nyugati partvidékén, British Columbia tartományban százharmincnál is több erdőtüzet okoztak a villámok.

A pusztító, helyenként ötven fokot közelítő hőmérsékleteket hozó hőhullám után, nem kis részben annak következményeként most erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati részén, Brit Kolumbia tartományban. A nagy hőségben kiszáradt erdőket villámcsapások lobbantották lángra, a BBC jelentése szerint jelenleg több mint 130 erdőtűz pusztít a tartományban.

Lytton városa, ahol kedden 49,6°C-t mértek, megdöntve a kanadai melegrekordot, teljesen elpusztult egy erdőtűzben. A tűz miatt a falucska 250 lakója menekülni kényszerült, sokuknak mindene odaveszett a tűzvészben. "15 percen belül az egész várost ellepték a lángok" - nyilatkozta a település polgármestere Jan Polderman a BBC-nek.

Az alábbi Twitteren közzétett előtte-utána képen Lytton fő utcája látható a tűz előtti időkben és utána.

A helyi erdőtűzőrség összesítése szerint jelenleg 136 helyen tombol tűz a tartományban, ezeket a szerdai zivatarok okozták, melyek során mintegy 12 ezer villámot regisztráltak.

A kanadai kormány a hadsereg légierejét is segítségül küldi a mentéshez, helikoptereket vezényeltek a térségbe a tüzek oltására és a veszélybe kerültek kimenekítésére. Bill Blair, a kormány közbiztonsági minisztere szerint a mostani erdőtüzek és a hőhullám alapján "hosszú és nehéz nyár előtt" áll az ország.

A hőhullám igazán pusztítónak bizonyult, a Brit Kolumbia-i kórboncnoki hivatal tájékoztatása szerint minden bizonnyal a pokoli hőség a felelős 719 ember váratlan haláláért az elmúlt héten. A halálos áldozatok közül sokan "egyedül álló idős emberek voltak minimális hűtéssel rendelkező otthonokban" - mondta Lisa Lapointe főkórboncnok. (Via BBC) / 444.hu