h i r d e t é s

Melegrekord Kanadában: 49,6°C-ot mértek Brit Kolumbiában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Melegrekord Kanadában: 49,6°C-ot mértek Brit Kolumbiában

2021. július 02. - 11:57

A hetek óta húzódó hőhullám miatt katasztrofális időszakot tudhat maga mögött számos amerikai család. 

Hűsölnek - Forrás: NDTV

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén, de még Kanadában is több halálesetet hoztak összefüggésbe a szokatlanul erős hőhullámmal.

A kanadai Brit Kolumbia államban a hőmérséklet megközelítette az 50 °C-ot, Lytton-ban 49,6°C-ot mértek. A rendőrség Vancouver környékén péntek óta több mint 130 hirtelen halálesethez vonult ki. A legtöbben közülük idősek voltak, vagy volt alapbetegségük, de a haláluk összefüggésbe hozható a hirtelen beköszöntött erőteljes hőséggel.

További erdőtüzektől tartanak az Egyesült Államokban

„A Nyugaton tapasztalható szélsőséges hőség nem csak az erdőtüzek kockázatát növeli. Önmagában is veszélyt jelent. Az emberek szenvednek tőle. A klímaváltozás miatt az extrém hőség, illetve a hosszan tartó szárazság együttes veszélye fenyeget. Az erdőtüzek intenzitása is erősebb, és gyorsabban is terjednek, tovább is tartanak a hagyományos naptári hónapoknál" - mondta az Egyesült Államok elnöke.

A perzselő időjárás hátterében egy statikus magasnyomású forró levegőből álló hőkupola nevű jelenség áll, amely Kaliforniától a sarkvidék területéig húzódik - és a meleget beszorítva, lefelé nyomva melegíti tovább a levegőt.

A száraz hőségben több helyen is arról számoltak be, hogy megolvadtak a kábelek szigetelései, szakértők elektromos viharoktól tartanak, amelyek további erdőtüzeket is okozhatnak. (Euronews)