h i r d e t é s

3 tipp a darázsmentes kertért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

3 tipp a darázsmentes kertért

2022. december 15. - 17:04

A darazsakat sokan nem szeretik. Hangosan repülnek, agresszívek tudnak lenni, megszállják az ételeinket, beleisznak az italainkba. Még a húsok sincsenek tőlük biztonságban, hiszen abból is szeretnek kiharapni egy-egy darabot. A csípésükről nem is beszélve, ami igen fájdalmas, sőt azok számára, akik allergiásak rá, életveszélyes is lehet. 

Forrás: pexels.com

Az előbbiek tehát nem segítenek abban, hogy ez a rovar a szívünk közepe legyen. Érdekes, hogy a méhek, akik szintén tudnak csípni, valamiért a mesékben és a mi tudatunkban is a kedvességgel, szorgalommal kapcsolódnak össze, míg szegény darazsak a gonoszsággal, félelmetességgel.

Az tény, hogy egy-egy kerti sütögetést, önfeledt összejövetelt vagy éttermi teraszos ebédet tönkre tudnak tenni az állandó alkalmatlankodásukkal. Fontos, hogy ilyenkor ne kezdjünk el csapkodni, idegesen hessegetni, mert azzal csak még inkább felbosszantjuk őket.

Minden “rossz” tulajdonságuk ellenére a darazsakra is szükség van, hiszen rengeteg kártevőt pusztítanak el, valamint a beporzásban is szerepük van. Ennek ellenére a kertünket szeretjük minél darázsmentesebbé tenni. Erre mutatunk most három környezetkímélő módszert.

Kerüljük a darazsakat vonzó növények ültetését!

Az üröm, a sárgarépa és a borostyán többek között három olyan növény, amely darázscslogató. Ha vannak gyümölcsfáink, akkor ott arra érdemes figyelni, hogy a gyümölcs érésekor mihamarabb szedjük össze a földre hullott körtét, almát. Az erjedni kezdő, édes gyümölcs ugyanis nemcsak a kisebb kecskedarazsat vagy német darazsat vonzza, hanem a sokkal félelmetesebb lódarazsakat is, akiket aztán végképp nem szeretnénk a kertünkben látni.

A muskátli, a citromfű nyugodtan helyet foglalhat a vernadán is vagy az ablakban, mert ezekért nincsenek oda a darazsak. A muskátli még gyönyörű látvány is a ház vagy lakás körül. A borsmenta fűszerként, frissen limonádékhoz, teaként is kiváló, sőt a darazsakat is távol lehet tartani vele.

Vannak olyan növények, amik a darazsakat kevésbé, a méheket viszont annál inkább vonzzák. Ilyen például a borágó, pemetefű, kapor, izsóp, kerti zsálya, törökszegfű.

A borsmentából, citromfűből, zsályából már egész csinos kis fűszerkertet lehet kialakítani. Ezek a növények tehát jól jönnek nemcsak friss állapotukban, hanem később szárítva is.

Tegyünk ki álfészkeket!

Szerencsére ma már egyre több olyan természetbarát és vegyszermentes megoldás létezik a darazsak távoltartására, amit szakember nélkül is nyugodtan lehet használni. Ilyen az áldarázsfészek, mely bizonyos típusú darazsak ellen hatásos lehet. Az álfészeket a kert különböző pontjain fel kell akasztani a fákra, így a fészeknek helyet kereső egyedek azt hiszik, hogy ez a terület már foglalt, és odébb is állnak. A fákon kívül felakaszthatjuk ezeket a kevésbé használt ház körüli helyiségekben is, például a padláson vagy a sufniban, de nem árt az sem, ha a terasz közelében, a verandán is elhelyezünk egyet.

Álfészkeket már több webshopban is lehet kapni. Anyaguk általában bírja az időjárási viszontagságokat is, ám nagy záporban és szélben nem érdemes kint hagyni. A fészkeket az első tavaszi hónapban kell kitenni, amikor a darazsak alkalmas helyet keresnek a fészkeiknek.

Az álfészkeket általában érdemes kitömni papírral vagy bármilyen más könnyebb anyaggal, hogy nagyobbnak, robosztusabbnak tűnjön. Ma már számos formában, méretben és színben kaphatók, a lényeg, hogy a darazsak számára azt jelentse, amit kell, ez a terület már foglalt.

A kert távolabbi részeire helyezzünk ki darázscsapdát

Valószínűleg szinte mindenki látott már kertekben fákról lógó műanyag flakonokat, amiknek valamilyen folyadék volt az alján. Ezek az úgynevezett házi darázscsapdák, amik szintén jó szolgálatot tehetnek. A műanyag flakonon egy kis bejáratot kell vágni, majd az aljába valamilyen édes folyadékot vagy sört kell tölteni. Erre aztán özönlenek majd a rovarok. Úgy kell kialakítani a nyílást, hogy lehetőleg ki már ne tudjanak repülni a flakonból. Ezzel a megoldással az a probléma, hogy nemcsak a darazsakat, hanem a méheket és más hasznos rovarokat is vonzani fog. Egy-egy alkalommal azonban megfelelő megoldás lehet, ha azonnali segítség kell.

A flakont értelemszerűen időnként üríteni kell. Erre a legjobb időszak az este, hiszen ha még volna is élő rovar az üvegben, este nem nagyon fog aktívkodni. A folyadékkal együtt könnyű megszabadulni a benne lévő rovaroktól is. Ezután csak újra kell tölteni, és megint lehet akasztani.

Ennél a módszernél arra figyeljünk, hogy a csapda messzebb legyen a kerti asztaltól vagy a sütögetés helyétől, hiszen ellenkező esetben épp hogy magunkhoz csábítjuk a darazsakat.

Ezzel a néhány tippel tehát elősegíthetjük a nyugodt kerti tartózkodást. Ha azonban arra gyanakszunk, hogy valahol a tető alatt darázsfészek van, akkor bízzuk szakemberre annak eltávolítását. Könnyen megsérülhetünk, ha magunk próbálunk szembeszállni velük, főleg akkor, ha elérhetetlen helyen van a fészek.