h i r d e t é s

3+1 tipp a hideg időben is egészséges és fénylő hajért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

3+1 tipp a hideg időben is egészséges és fénylő hajért

2023. november 16. - 13:40

Közelegnek a hideg, ősz végi, téli napok, ami nem csak a napsütést kedvelő hangulatunkat, de hajunkat is megviseli. Az Euronics szakértői csapata összeszedte a legfontosabb tippeket, amelyek követésével ebben az időszakban is egészséges és fényes maradhat a hajunk.

Ősz végéhez közeledve és lassan belépve a télbe az egyre hűlő levegő drasztikusan kiszáríthatja, beltérre érve pedig a nagy hőmérsékletváltozás okozhat károkat fürtjeinkben. Ráadásul az eső vagy a hó miatt nedvessé vált haj textúrája megváltozik, begöndörödik, ami – a nyárhoz képest gyakoribbá váló hajszárítással együtt – szintén szárazságot okoz. A külső hatások mellett a belsőkről is szót kell ejteni: télen a fontos tápanyagokban gazdag, vitamindús zöldségek és gyümölcsök hiánya sem kedvez hajkoronánknak. Kétségbeesésre azonban nincs szükség: mindez kivédhető tudatossággal, némi odafigyeléssel!

Ritkítsuk a hajmosást

A hajnak – és egyúttal a fejbőrnek is – szüksége van egy kis pihenésre, amit érdemes télen megejteni. Kerüljük a mindennapos hajmosást (ezzel a gyakori hajszárítás problémája is megoldódhat), mert a víz kiszárítja a fejbőrt és korpásodást okozhat. Emellett a klóros víz felgyorsítja a bőr faggyútermelését is, ami zsírosodást eredményez. Érdemes valamelyest átalakítani szépségápolási rutinunkat és két hajmosás között inkább szárazsampont használni.
Sose mossuk túl forró vízzel a hajunkat, válasszunk egy kíméletes, inkább langyos hőfokot annak leöblítésére. Ezt követően várjunk egy kicsit a fésüléssel, ugyanis a hajszálak szerkezete érzékenyebbé válik vizes állapotban – egy ritkább fogú fésűvel kezdjünk neki a műveletnek, hogy megkíméljük a hajszálainkat a károsodástól.

Csökkentsük a hőformázást, amennyire lehet

Nagyon fontos, hogy télen csökkentsük a hőkezelés mértékét, hiszen a mesterséges hő is kiszárítja a hajunkat. Ez persze nagy kihívást jelent ilyenkor, mert éppen a hideg időszakban kényszerülünk alapos és rendszeres hajszárításra. Azzal viszont tehetünk az ügy érdekébe, ha a felforrósított hajformázóktól megkíméljük ilyenkor. Ezek az eszközök fokozzák a haj károsodását és kiszáradását, ezért mindig használjunk hővédő készítményeket, ezzel biztosítva a hajszálaink külső rétegének épségét az égési sérülésektől, töredezéstől. Valamint mindig figyeljünk oda, hogy ne legyen túl forró a hajszárító levegője: válasszunk közepes fokozatot inkább és legalább 10-15 cm távolságból szárítsuk a hajunkat.

Ha nem szeretnénk lemondani a tökéletes frizuráról, válasszunk olyan hajvasalót, amely egyenesítésre és göndörítésre egyaránt alkalmas, valamint hőfokszabályozóval is rendelkezik, így kíméletesebben formázhatjuk fürtjeinket. A modern készülékeket már ionizáló funkcióval és keratinnal ellátott lapokkal szerelik fel a hajszálak védelme érdekében – ezeket a tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni vásárláskor

– magyarázza Garai József, az Euronics stratégiai beszerzője.

Egészséges életmód a hajunk egészségéért

Talán nem annyira evidens, mint a külső fizikai hatások, de a megfelelő étrend is rendkívül fontos a haj egészségének megőrzése céljából, különösen télen. A vitaminok, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák például hozzájárulnak a haj egészségének és erejének biztosításához, míg a fehérjék és az A-, B- és C-vitamin fényének megőrzéséhez. Emellett sose feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a tartósan fennálló vízhiány előbb-utóbb a haj élettelenségéhez vezethet.

Az egészséges életmódhoz tartozik a testmozgás is: a rendszeres sport szerepet játszik hajunk egészségében, ugyanis a fizikai aktivitással biztosítjuk vérünk folyamatos áramlását, amely a fejbőrt is érinti, ezzel fokozva a haj növekedését.

+1 Az elmaradhatatlan sapka

Néha divat, néha nem, de a sapka használata hajunk szempontjából egészségügyi feladatot is ellát. A mínuszok ellen védi a fejbőrt és így a hajhagymákat a kihűlés miatti károsodástól, valamint az esetleges esőtől, hótól is. Érdemes gyapjúból, pamutból vagy kasmírból készült fejfedőt viselni, amelyek nem csak, hogy kiválóan tartják a meleget, de a fejbőrünket sem irritálják, mint a műszálas változat.

Figyeljünk a méretre is: a túl szűk sapka nem csak, hogy elnyomja a gondosan elkészített frizuránkat, de meggátolja a hajhagymák megfelelő szellőzését, ami zsírosodást idézhet elő – ennek következtében pedig az említett túlgyakori hajmosások spiráljában találhatjuk magunkat.