h i r d e t é s

660 ezer hektár terület égett le idén Európában erdőtüzekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

660 ezer hektár terület égett le idén Európában erdőtüzekben

2022. augusztus 16. - 07:49

660 ezer hektár terület égett le eddig idén Európában erdőtüzekben, ennek közel a fele Spanyolországban. 2006 óta mérik műholdas adatok alapján a pusztítás mértékét, a 2022-es statisztika eddig a legrosszabb.

Forrás: Euronews

A kelet-spanyolországi Alicante környékén a hétvégén 1200 helyi lakost kellett kitelepíteni a tüzek miatt, és a gócokat nem sikerült még eloltani. Egy fokkal jobb a helyzet Aragóniában, ahol ugyan hatezer hektár égett le, viszont a lakosok hétfőre visszaköltözhettek otthonaikba.

Délnyugat-Franciaországban, Gironde-ban óriási pusztítást végeztek a bozóttüzek. A helyi lakosok itt is visszatérhettek, de apokaliptikus látvány fogadta őket. Claudine Gosse-t a múlt héten menekítették ki, települése teljesen megváltozott, mire hazamehetett.

"Nagyon szomorú ez. A táj, a természet, a fauna, a flóra... Őrület. És még mi szerencsések vagyunk, hiszen másokkal ellentétben a tüzek a házunkban nem tettek kárt" - panaszkodott Claudine Gosse, Belin Béliet-beli lakos.

Az aszály és a rekordmagas hőmérséklet miatt egész Európában azonnali veszélyforrássá váltak az erdőtüzek, még olyan államokban is, ahol ez a korábbi évtizedekben nem volt jellemző, például az Egyesült Királyságban. Hétfőn Surrey-ben egy ház ismeretlen okból teljesen leégett, a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy a tűzoltók alig tudták megmenteni a környező istállókban lévő állatokat. (Euronews)