h i r d e t é s

A brazil Orbán Viktor szerint a koronavírus nem más, mint Kína biológiai fegyvere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A brazil Orbán Viktor szerint a koronavírus nem más, mint Kína biológiai fegyvere

2021. május 07. - 08:57

Jair Bolsonaro úgy fogalmazott, a koronavírus egy Kína által szándékosan tervezett „biológiai fegyver”, ennek pedig az ország legnagyobb kereskedelmi partnere – akikkel már egy ideje romlóban van Brazília viszonya, nem örült.

Orbán Viktor miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában a Brazíliavárosban tartott beiktatási ünnepségen 2019. január 1-jén - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Szputnyik az AFP-re hivatkozva ír arról, hogy Brazília miniszterelnöke, Jair Bolsonaro a héten arról beszélt, hogy a koronavírust könnyen lehet, hogy egy laborban fejlesztették ki biológiai fegyverként:

„Ez egy új vírus. Senki sem tudja, hogy laboratóriumban terjesztették-e vagy valaki megevett-e valamit, amit nem kellett volna. De a hadsereg mindent tud a kémiai és biológiai hadviselésről. Lehet, hogy egy új háborúba csöppentünk? Ilyeneken tűnődőm. Na, melyik ország GDP-je nőtt a legjobban?”

A sokat sejtető kérdésre a válasz: Kína, ugyanis ők voltak a G20 tagjai közül az egyetlen, akiknek gazdasága 2,3%-kal nőtt, köszönhetően a roppant szigorú lezárásoknak és a gyors oltási kampánynak, amelyek következtében a járvány nem terjedt el az országban.

Nem ez az első Kínát támadó kijelentés brazil kormánytagoktól, a volt külügyminiszter, Ernesto Araujo azzal vádolta meg a „maoista Kínát”, hogy világuralomra hajtanak. Ezután a parlament nyomására lemondott. (liner.hu)