h i r d e t é s

A fogatok fehérje

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

A fogatok fehérje

2020. szeptember 06. - 07:54

Hát kimutattátok, kedves NER. A fogatok fehérjét. Nem átallottátok azokat az emblematikus iskolákat, óvodákat megrabolni, ahol elhivatottan, az életüket erre feltéve mentik a gyerekeket az elkallódástól. Gyerekeket fosztotok ki, amitől még a legpitibb tolvaj is idegenkedik.

A kép illusztráció! - Forrás: Szegedi Kattintós - Blog.hu

"Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus járvány második hullámát" - büszkélkedett a miniszterelnök. Hogyne. Állig. Csak a fejetek lóg ki felül, hogy beszéljen. Várakozás közben megeresztetek pár próbalövést az alkalmi céltáblaként szolgáló kisdiákokra. Remélhetőleg nem mozdulnak el közben, mert úgy nehezebb, igaz? Az ilyesmit nem szeretitek, nagydiákoknál pláne nem. Milyen bosszantók ezek a színház- és filmművészetisek is! Fatális tévedés volt, hogy a gumibotos iskolaőröket nem mindjárt az egyetemekre rendeltétek ki. Elvégre azok is csak iskolák, nem?

Persze, a fogatok fehérjét már máskor is megmutattátok. Óhatatlanul kivillan, ha az ember éppen bekebelez valamit. Azt még értettem. Nem megértettem, nem megbocsátottam, de értettem, hogy pénzből, stallumból, hatalomból soha nem lesz elég. Értettem azt is, hogy loptok, csak utáltam. De ezt most nem értem. Miért jó az nektek, hogy számotokra jelentéktelen összegeket: az Igazgyöngy Alapítványtól nyolc és fél, a Dr. Ámbédkar iskolától harminc, a legnagyobb vadnak számító Iványiéktól (rájuk már régen vadásztok onnan a magaslesről, ugye?) nem egészen száz milliót vesztek el?

Jó, egyik intézmény sem a szívetek csücske. Már létük is bizonyítja, hogy a rendszer a maga „normális” működésében százezreket ítélne reménytelenségre. Hogy – mint az Ámbédkar iskola (amelynek névadója a kasztrendszer ellen küzdött) egyik alapítója mondta - „ha cigánytelepen születsz, ott is zárul a koporsód”. Iványinak a közéleti szerepe is megbocsáthatatlan, prófétákat idéző fehér szakálla feltűnik minden jó ügy mellett. Kínos. Bezavar abba a képbe, hogy aki a kormány ellen van, az a kereszténység ellensége. L. Ritók Nóra igyekszik együttműködni a helyi intézményrendszerrel, de beszél és ír a nyomorról. Úgy kezdte, hogy rajztanárként utánajárt: miért nem fizette be a tanítványa családja az ebédcsekket. És onnan nem volt megállás. Csupa nyughatatlan fazon, nem bírnak megülni a fenekükön: Iványi, L. Ritók, Derdák, Orsós János és a többiek.

De miért akadályozzátok, hogy helyettetek, az állam helyett is dolgozzanak? Azt senki nem hiheti, hogy a szimbolikus politizálásban utazó NER-ben egy ilyen jelkép-erejű lépést az államtitkár határozott el. Itt nem az ő foga fehérjét látjuk villogni.

Lesztek szívesek békén hagyni azzal az ócska szöveggel, hogy itt kell megspórolnotok a járvány költségeit. Soroljam, mi mindenre szórtátok ezekben a hónapokban a milliárdokat értelmetlen plakátoktól és konzultációtól a teniszszövetség kisegítéséig, Schmidt Mária alapítványának kistafírozásáig? Kovács Sándor képviselőtök családi birtoka épp most kapott közel 60 milliót egy vendégház építéséhez. Ez hétszer annyi, mint amennyit pl. az Igazgyöngytől elvettetek. Igaz, egy szavam sem lehet, hiszen Kovács is a Nyírségben, hátrányos helyzetű régióban tevékenykedik. Bizonyára a vendégháza is segít annyit a gyerekek felzárkóztatásában, mint holmi iskola. Már csak azért se takarózzatok az idei járvánnyal, ha szabad kérnem, mert a Dr. Ámbédkar iskolával már tavaly közöltétek: egy év múlva felejtse el a kiegészítő támogatást. A másik két szereplőnek beígértétek, jövőre ennyi sem jut, akkor sem, ha addigra minden vírus beledöglik az Operatív Törzs sajtótájékoztatóiba.

Nem mondom, remek érveitek vannak. A tucatnyi óvodát, iskolát fenntartó, többszáz mélyszegénységben élő gyereket iskolai végzettséghez segítő, családjaikat is támogató-etető-ruházó Evangéliumi Testvérközösségnek azt mondtátok: „nem térül meg az, amit az elmúlt 15 évben az oktatási intézményeikre fordítottunk”. Bezzeg a Belgrád-Budapest vasút, az megtérül, igaz? A vadászkiállítás és az államtitkárok fizetésemelése pláne. De az se rossz, hogy „nem tudjátok mérni az oktatásban elért eredményeiket”. Meséljetek: a saját, oktatásban elért eredményeiteket miben méritek? A pályaelhagyó pedagógusok, a 16 évesen az oktatási rendszerből kilökött félanalfabéta kamaszok, vagy az egyetemre, főiskolára már jelentkezni sem tudók számában?

L. Ritókékat azzal pöcköltétek le magatokról, hogy ők úgyis ügyesek a támogatásgyűjtésben, hát oldják meg ezt is. És Mészáros Lőrinc? Vagy a jacht office telephelyét biztosító Szíjj László? Ők se túl málék a támogatásszerzésben. Gondolom, akkor a továbbiakban nekik se adtok egy kanyit sem.

Miért nem meritek a süketelés helyett kimondani: nem fontos? Nektek nem fontos, hogy ezek a gyerekek kiemelkedjenek a reménytelenségből. Csak a maradék jóhiszeműségem tart vissza, hogy azt mondjam: nem is vagytok érdekeltek benne. Kell a szavazófülkébe terelhető kiszolgáltatott közmunkáshadsereg. Kell, hogy kiszolgáltatottságukban minden falatot az állam kezéből várjanak, és senki mástól ne kaphassanak valódi segítséget. A fogatok fehérje, ami egyre jobban látszik. Nem hordtok maszkot, nem leplezi semmi. Ahogy a kenetteljes mosolyotokból vicsorgás lett. 

Lendvai Ildikó / nepszava.hu